Związek obecny w warzywach kapustnych pomaga przy stłuszczeniu wątroby



PAP -Nauka w Polsce - 10 lutego 2020 09:18


Związek występujący m.in. w kapuście, jarmużu, kalafiorze czy brukselce może pomóc w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby – informują naukowcy z Texas Agricultural and Mechanical University na łamach pisma „Hepatology”.


Niealkoholowe stłuszczenie wątroby rozwija się, gdy w hepatocytach dochodzi do nagromadzenia tłuszczu. Choroba ta może być wynikiem niewłaściwego sposobu odżywiania (m.in. zbyt dużego spożycia tłuszczów nasyconych) i otyłości. Przy braku odpowiedniego leczenia może prowadzić do marskości i raka wątroby.

Wpływ indolu na niealkoholowe stłuszczenie wątroby badano w grupie 137 pacjentów, a także na modelu zwierzęcym i komórkach wyhodowanych w laboratorium.

Poziom indolu we krwi osób otyłych był znacznie niższy, niż w przypadku osób o wadze w normie. Niskiemu poziomowi tego związku towarzyszyło nagromadzenie tłuszczu w wątrobie.

Badania prowadzone na myszach wykazały, że podawanie indolu gryzoniom stanowiącym model choroby doprowadziło do znacznego zmniejszenia poziomu tłuszczu i poziomu stanu zapalnego w wątrobie.

Gdy skoncentrowano się na wpływie indolu na komórki wyhodowane w laboratorium, okazało się, że związek ten nie tylko redukuje poziom tłuszczu w hepatocytach, ale także wpływa na komórki jelitowe, które wysyłają sygnały hamujące rozwój stanu zapalnego.

Podczas kontynuacji badań naukowcy zamierzają ustalić, w jaki sposób można zwiększyć produkcję indolu w organizmie pacjentów za pomocą konkretnych interwencji dietetycznych.