
Zachorowania na covid-19 utrudniają funkcjonowanie placówek oświatowych. W szkołach, które biorą udział w programie żywnościowym możliwe będzie przekazywanie porcji owoców i warzyw oraz mleka dzieciom nie objętym programem - zakłada projekt nowelizacji rozporządzenia.
Chodzi o nowelizację rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół, które zostało przekazane do konsultacji publicznych.
Jak wyjaśnia resort rolnictwa, projektowana zmiana rozporządzenia "ma na celu uwzględnienie specyficznych uwarunkowań realizacji programu dla szkół w roku szkolnym 2021/2022, związanych z ewentualnymi ograniczeniami funkcjonowania placówek oświatowych, wprowadzanymi w konsekwencji rosnącej liczby zachorowań wywołanych wirusem COVID-19 w kraju".
Projekt zmian polega na wprowadzeniu uregulowań umożliwiających szkołom biorącym udział w programie w roku szkolnym 2020/2021, których dyrektorzy podjęli decyzję o zawieszeniu zajęć, udostępnianie dostarczonych porcji owoców warzyw czy mleka dzieciom, które nie są objęte grupą docelową - tj. uczniom klas VI-VIII oraz dzieciom uczęszczającym do oddziałów przedszkolnych prowadzonych w ww. placówkach oświatowych) a także przekazywanie tych porcji rodzicom lub opiekunom prawnym uczniów ww. szkół uczestniczących w zajęciach prowadzonych w formie nauki zdalnej.
Program dla szkół" jest skierowany do dzieci z klas I-V szkół podstawowych, ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I-II ogólnokształcących szkół baletowych. Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się co najmniej 2 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia) oraz soki, a także produkty mleczne.
Głównym celem realizowanego przez KOWR "Programu dla szkół" jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci oraz propagowanie zdrowego odżywiania.
Uczniowie bezpłatnie otrzymują owoce i warzywa, tj.: jabłka, gruszki, śliwki (w I semestrze), truskawki (w II semestrze), marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką (w I semestrze), kalarepę, pomidorki oraz soki owocowe, a także produkty mleczne, tj.: mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Według KOWR, w roku szkolnym 2021/2022 w tzw. komponencie owocowo-warzywnym bierze udział 11 185 szkół podstawowych, w których owoce i warzywa otrzymuje ok. 1,556 mln dzieci z klas I-V (ok. 83 proc. dzieci z grupy docelowej). W komponencie mlecznym uczestniczy 11 406 szkół podstawowych, w których mleko i produkty mleczne otrzymuje ok. 1,568 mln dzieci z klas I-V (ok. 84 proc. dzieci z grupy docelowej).
W tym roku szkolnym budżet programu wynosi łącznie 229 mln zł, w tym 100 mln zł pochodzi z budżetu UE oraz 128 mln zł z budżetu krajowego.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr