Ziemniaki popularne w diecie bezglutenowej

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 18 listopada 2020 09:49

Ziemniaki popularne w diecie bezglutenowej Wiele osób coraz chętniej decyduje się na przejście na dietę bezglutenową/ fot. pixabay

Wiele osób coraz chętniej decyduje się na przejście na dietę bezglutenową. W podstawowych założeniach nie różni się ona od zasad zdrowego odżywiania. Jedyna różnica polega na całkowitej eliminacji glutenu. Czym jest gluten? To białko zawarte w niektórych zbożach. Do jednych z najpopularniejszych produktów w diecie bezglutenowej należą więc ziemniaki, które jako źródło węglowodanów złożonych doskonale zastępują produkty zbożowe zawierające gluten – wyjaśnia dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

- Dieta bezglutenowa to nie tylko moda, ale przede wszystkim podstawa zapobiegania lub współleczenia wielu chorób przewodu pokarmowego. Ponad 10% Polaków powinno taką dietę stosować ze względu na różne dolegliwości związane z problemem trawienia glutenu – są to chociażby osoby z celiakią, nieceliakalną nietolerancją glutenu czy alergią na pszenicę - mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia. – Przechodząc na dietę bezglutenową, niezależnie czy decyzja jest podyktowana zaleceniami lekarza, czy innymi przesłankami, należy pamiętać o obowiązujących zasadach zdrowego odżywiania. Jednym z najczęstszych błędów stosowania diety bezglutenowej jest nieświadome wybieranie produktów zanieczyszczonych glutenem lub zawierających jego niewielkie ilości. Przy takiej diecie eliminacyjnej istnieje również ryzyko występowania niedoborów składników mineralnych np. wapnia czy fosforu oraz witamin, szczególnie z grupy B, a także zmniejszonego udziału węglowodanów w realizacji dziennego zapotrzebowania na energię – dodaje.

Ziemniaki a gluten

W diecie bezglutenowej podstawą jadłospisu, oprócz eliminacji produktów na bazie zbóż glutenowych, powinny znaleźć się produkty świeże, wysokiej jakości, jedzone w regularnych, 4-5 posiłkach dziennie. Ziemniaki, podobnie jak wszystkie pozostałe warzywa i owoce, są produktami bezglutenowymi, dlatego są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Przede wszystkim są produktem dostarczającym znacznej ilości węglowodanów złożonych w postaci skrobi, która zgodnie z zasadami zdrowej zbilansowanej diety powinna być podstawowym źródłem energii.

Ziemniaki doskonale zastępują produkty zbożowe zawierające gluten. Dodatkowo dostarczają znacznych ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, mocno nadwyrężony w przypadku osób z problemami przewodu pokarmowego. Osoby na diecie bezglutenowej mogą mieć obniżoną odporność w związku z deficytem spożywania i przyswajania kluczowych składników odżywczych oraz częstymi biegunkami, które ograniczają wchłanianie ważnych związków chemicznych pochodzących z żywności.

Ziemniaki zawierają również pewne ilości żelaza, najlepiej wchłaniającego się w „towarzystwie” witaminy C, wspomagają procesy tworzenia czerwonych krwinek, zapobiegając niebezpiecznej anemii. Dodatkowo znaczne ilości witamin z grupy B doskonale zastępują produkty zbożowe (pszenica, żyto, jęczmień), które muszą być wyeliminowane.

Mąka ziemniaczana w bezglutenowej kuchni

W odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów pojawia się coraz więcej przepisów kulinarnych, które stosują zamienniki produktów glutenowych. Niestety dostępność niektórych z nich, przede wszystkim gotowych produktów, charakteryzuje się wysoką ceną, ale również wysokim stopniem przetworzenia. U wielu osób (przede wszystkim dzieci), które są na diecie bezglutenowej, występują duże niedobory żywieniowe związane ze znacznymi ograniczeniami w diecie. Mąka ziemniaczana należy do produktów naturalnie bezglutenowych, dlatego warto włączyć ją do codziennego żywienia. Sama skrobia jest niezwykle bogata w substancje, które dodatkowo wpływają na lepkość ciasta. W swoim składzie mąka zawiera witaminę C oraz B6, a także pewną ilość składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka ziemniaczana ma również neutralny smak, pozbawiona jest zapachu co znacznie zwiększa jej wszechstronne zastosowanie kulinarne.

- Osoby przechodzące na dietę bezglutenową często odczuwają deficyt ulubionych potraw, które były częścią ich dotychczasowego jadłospisu. Szukając alternatyw lub zastępując w niektórych przepisach mąki glutenowe mąką ziemniaczaną, możemy uzyskać podobne właściwości smaku, zapachu i konsystencji ulubionych potraw. Mąka ziemniaczana doskonale sprawdza się jako dodatek w takich potrawach jak kluski, naleśniki, omlety, ciasta, a nawet chleby. Sprawdzi się również jako zagęszczacz do sosów, zup, kisieli czy budyniów - dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.