
Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o 4 pkt. proc. więcej niż w lipcu.
W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki sierpnia.
Jak już pisaliśmy, w sierpniu 2020 roku, jabłka zostały najpopularniejszym owocem, spożywało je 76% badanych.
Czytaj więcej: W sierpniu jabłka cieszyły się największą popularnością spośród owoców (badanie)
Najpopularniejszymi warzywami są ziemniaki (97%), pomidory (95%) oraz ogórki (91%).
W przypadku warzyw odnotowano wzrost spożycia praktycznie każdego warzywa, z wyjątkiem kapusty oraz kalafiora oraz marchwi, której spożycie utrzymało się na takim samym poziomie jak wcześniej – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
W sierpniu na stołach Polaków pojawiały się także marchew (84%), kapusta (65%) oraz papryka (65%). Marchew codziennie jadło 4% respondentów, kapustę 1%, natomiast paprykę (2%). Rzadziej jedzone są fasola szparagowa (63%), kalafior (58%), cukinia (41%) oraz brokuły (39%).
Zdecydowana większość warzyw odnotowała wzrost wskazań. Jedynie kalafior oraz kapusta odnotowały spadek, natomiast marchew pozostała na tym samym poziomie.
CHF
4,81 -0,66%
GBP
5,53 -0,78%
USD
4,52 -1,96%
ON
7,26 -30 gr
LPG
3,30 -4 gr