W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki sierpnia.

Jak już pisaliśmy, w sierpniu 2020 roku, jabłka zostały najpopularniejszym owocem, spożywało je 76% badanych. 

Czytaj więcej: W sierpniu jabłka cieszyły się największą popularnością spośród owoców (badanie)

Najpopularniejszymi warzywami są ziemniaki (97%), pomidory (95%) oraz ogórki (91%).

W przypadku warzyw odnotowano wzrost spożycia praktycznie każdego warzywa, z wyjątkiem kapusty oraz kalafiora oraz marchwi, której spożycie utrzymało się na takim samym poziomie jak wcześniej – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

W sierpniu na stołach Polaków pojawiały się także marchew (84%), kapusta (65%) oraz papryka (65%). Marchew codziennie jadło 4% respondentów, kapustę 1%, natomiast paprykę (2%). Rzadziej jedzone są fasola szparagowa (63%), kalafior (58%), cukinia (41%) oraz brokuły (39%).

Zdecydowana większość warzyw odnotowała wzrost wskazań. Jedynie kalafior oraz kapusta odnotowały spadek, natomiast marchew pozostała na tym samym poziomie.