
11 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian. Czy popularyzacja diety bezmięsnej może wpływać na zwiększenie konsumpcji owoców i warzyw?
Całkiem sporo osób w naszym kraju ma swoje święto 11 stycznia. Jak wynika z różnych raportów i analiz, około 10 procent Polaków między 18 a 65 rokiem życia to wegetarianie, a 6 procent - weganie.
Dla porównania w 2014 roku, według badań CBOS, jedynie 1 proc. Polaków deklarowało, że są wegetarianami, a w 2019 roku zrobiło to 8,4 proc., czyli około 3,1 mln osób. Na tak radykalną zmianę diety decydują się przede wszystkim osoby młode.
Według raportu Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju "Atlas Mięsa" z 2022 roku, aż 44 proc. badanych Polaków w wieku 15-29 lat deklaruje zmniejszanie ilości spożywanego mięsa. Co więcej, 1/3 badanych, niezależnie od obecnej częstości jedzenia mięsa, deklaruje, że w przyszłości zrezygnuje (4 proc.) lub ograniczy (27 proc.) jego spożycie.
Zdaniem dietetyków, ograniczenie spożycia mięsa ściśle łączy się ze zwiększoną konsumpcją przetworów zbożowych, nabiału oraz owoców i warzyw.
To szczególnie istotne, ponieważ dietetycy alarmują, że w ogólnym rozrachunku spożywamy coraz mniej owoców i warzyw.
Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 gramów dziennie. Niestety, tylko co 3 z Polaków stosuje się do zaleceń ekspertów.
Zgodnie z zasadami Talerza Zdrowego Żywienia, opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH — BIP w 2020 r., owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego, co jemy. Realia są jednak inne – NTŻP pokazał, że warzywa codziennie spożywa 38 proc. Polaków, w tym tylko 7 proc. kilka razy dziennie!
Ze spożyciem owoców jest podobnie. Tylko 38 proc. z nas zajada się nimi na co dzień, w tym 5 proc. kilka razy dziennie.
Co alarmujące najgorzej z wypełnianiem zaleceń ekspertów radzą sobie osoby młody w wieku 18-24 lata.
Nie lepiej jest z naszym dobrem narodowym - czyli jabłkami. Spożycie jabłek w Polsce jest niższe od unijnej średniej. Dla porównania Niemcy spożywają rocznie 20 kilogramów jabłek, Polacy zaś około 12 kilogramów.
Co niepokojące, w większości krajów europejskich jabłka cieszą się coraz mniejszym powodzeniem. Dla badanych krajów europejskich średnio spadek konsumpcji jabłek wynosi trochę poniżej 3,5% średniorocznie w ostatnich 5 latach.
Takie dane smucą sadowników, którzy z kolei co roku zwiększają produkcję i nie mogą znaleźć nabywców na wysokiej jakości jabłka z polskich sadów!
Plantatorzy owoców i warzyw apelują więc o działania mające na celu promocję spożycia owoców i warzyw. To przecież same korzyści - zdrowie dla konsumentów, oraz szansa dla plantatorów na zwiększenie zbytu i większe zyski!
Popularyzacja diet, które w swoich założeniach mają zwiększenie spożycia owoców i warzyw przyczynia się do rozwoju polskiego sadownictwa i warzywnictwa.
Dlatego wszystkim wegetarianom życzymy w dniu ich święta samych zdrowych wyborów, którymi na pewno są polskie owoce i warzywa!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,62%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,33 -0,50%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr