Wartość prozdrowotna owoców maliny związana jest z ich kolorem

Autor: www.sadyogrody.pl/ informacja prasowa 06 lipca 2020 09:13

Wartość prozdrowotna owoców maliny związana jest z ich kolorem / fot. shutterstock

Maliny od wieków były w centrum zainteresowania, głównie ze względu na właściwości lecznicze. Zaliczane są do naturalnych farmaceutyków używanych w czasie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Dzięki prowadzonym badaniom wiemy już, że właściwości lecznicze wiążą się z obecnością w owocach związków biologicznie czynnych o działaniu prozdrowotnym.

Związkami chemicznymi charakterystycznymi dla owoców maliny są związki polifenolowe, spośród których dominującymi są antocyjany i elagotaniny. Antocyjany to naturalne związki organiczne, występujące w soku komórkowym owoców. W zależności od pH mogą przyjmować barwę od czerwonej po fioletową. Im ciemniejsze owoce, tym wyższa zawartość antocyjanów.

Najwięcej antocyjanów mają maliny czarne i purpurowe. Elagotaniny stanowią 85% zespołu związków czynnych owoców maliny, przy udziale antocyjanów na poziomie około 23% i około 2% innych związków polifenolowych, takich jak flawonoidy czy np. fenolokwasy. W owocach maliny elagotaniny występują w największych ilościach w pestkach. Ponadto w owocach maliny obecne są kwasy organiczne, w tym fenolowe, z których największe znaczenie przeciwwirusowe i antyoksydacyjne ma kwas elagowy. Zawartość kwasu elagowego jest charakterystyczna dla każdej odmiany. Dla przykładu wysoką zawartością kwasu elagowego charakteryzuje się odmiana ‘Polka’ (3,67 mg/100 g s.m.). ‘Polana’ z kolei charakteryzuje się niższą zawartością kwasu elagowego (2,82 mg/100 g s.m.).

Wartość prozdrowotna owoców maliny związana jest z ich kolorem. Większe stężenie antocyjanów i elagotanin wiąże się aktywnością biologiczną i farmakologiczną owoców, która obejmuje, m.in. działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwnowotworowe. Odmiany maliny różnią się od siebie zdolnością antyoksydacyjną. Dla przykładu odmiana ‘Delniwa’ charakteryzuje się wyższą zawartością polifenoli oraz wyższą zdolnością antyoksydacyjną w porównaniu do odmiany ‘Polka’.

Owoce maliny czerwonej i maliny czarnej są bogatym źródłem makroelementów, w tym potasu (K) (177-145 mg/100 g świeżej masy) oraz wapnia (Ca) (25-35 mg/100 g ś.m.), magnezu (Mg) (10-22 mg/100 g ś.m.) i cynku (Zn) (0,13-0,14 mg/100 g ś.m.). Maliny charakteryzują się również niskim Indeksem Glikemicznym dlatego wykorzystywane są w profilaktyce cukrzycy oraz insulinooporności.

Walory zdrowotne maliny czerwonej

Maliny czerwone zawierają spore ilości witaminy C. Zawartość witaminy C jest charakterystyczna dla każdej odmiany i może różnić się w poszczególnych latach. Maliny świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego). Owoce maliny czerwonej charakteryzują się również podwyższoną zawartością manganu Mn (0,49 mg/100 g ś.m.). Mangan jest odpowiedzialny za utrzymanie kości i mięśni w dobrym stanie. Wzmacnia tkankę łączną, sprzyjając utrzymaniu stawów w dobrej kondycji. Sok z malin charakteryzuje się 10-krotnie wyższą zawartością manganu w porównaniu do zawartości tego mikroelementu w sokach z owoców porzeczki czarnej i czerwonej, pokrywając 50% dziennego zapotrzebowania. Dlatego maliny czerwone powinny na stałe zagościć w diecie, zwłaszcza osób mających problemy z układem kostnym.

Właściwości przeciwzapalne i przeciwreumatyczne

Antocyjany występujące w owocach maliny czerwonej hamują w ponad 40 % aktywność enzymów stanu zapalnego (oksygenaz COX-1 i COX-2). Wykazują działanie podobne do niesterydowych leków przeciwzapalnych – naproksenu i ibuprofenu. Aktywność przeciwzapalna owoców związana jest przede wszystkim z obecnością pochodnych aglikonu – cyjanidyny, która wykazuje działanie przeciwzapalne silniejsze od aspiryny. Regularne spożywanie owoców maliny czerwonej ma również korzystny wpływ na hamowanie reumatoidalnego zwyrodnienia zapalenia stawów.

Właściwości przeciwbakteryjne

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.