
Truskawki to owoc lubiany praktycznie przez każdego. Kochamy je za niesamowity smak i zapach. Mają wiele właściwości prozdrowotnych i składników pokarmowych. Czy cukrzycy mogą bez obaw je jeść?
Truskawki to owoce uwielbiane praktycznie przez każdego. Są doceniane za niesamowity smak, zapach a także właściwości zdrowotne, których są bogactwem. Nadają się do bezpośredniego spożywania, do ciast czy deserów.
Truskawki mają szereg właściwości zdrowotnych. Zawierają wit. C, B2, B1, B3, niewielkie ilości wit. A. Truskawki są też bogate w potas, wapń, magnez, żelazo i mangan.
Spokojnie można stwierdzić, że truskawki chronią nasze serce, mają też działanie przeciwzapalne i właściwości antyrakowe - wszystko w jednym. Zaliczane są do jednych z najzdrowszych pokarmów na świecie" - ocenia znany brytyjski dietetyk Nigel Denby.
Ponadto chronią nas przed pogorszeniem się wzroku. Badania opublikowane przez Archives of Opthalmology wykazały, iż jedzenie trzech lub więcej porcji owoców tak bogatych w witaminę C jak truskawki, może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku przez osoby starsze. Truskawki zawierają duże ilości błonnika, który zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, czy zaburzeń jelitowych. Dojrzałe, które zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego, są najlepsze dla jelit.
W opinii diabetologów najwłaściwszym modelem żywienia dla osób z cukrzycą jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Produkty, które mają wysoką wartość tego indeksu, powodują gwałtowny wzrost glikemii po posiłku, a następnie szybki jej spadek. Utrudnia to utrzymanie prawidłowych wartości glukozy we krwi.
Truskawki mają niski indeks glikemiczny wynoszący 25 dlatego są to owoce bezpieczne dla diabetyków jednak duża ich porcja można szybko podnieść poziom cukru we krwi. 150 g szklanka truskawek spowoduje podniesienia glikemii o około 40 mg/dL.
Najlepszym sposobem spożywania truskawek ale także innych owoców jest połączenie ich ze źródłem białka i tłuszczu. Może to być drugie śniadanie w połączeniu z jogurtem naturalnym i orzechami albo koktajl truskawkowy z kefirem.
Cukrzykom zaleca się spożywanie nie więcej jak 300 g owoców dziennie. Warto podzielić je na 3 porcje po około 100 g. Połączenie owoców z białkiem i tłuszczem spowoduje wolniejsze wchłanianie fruktozy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,07%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,30 -0,47%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr