W okresie czerwiec - lipiec najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.

Truskawki najpopularniejszym owocem w lipcu

Truskawki jedzone są najczęściej. 4% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 12% 4-5 razy w tygodniu.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się jabłka, które jadło 76% badanych. Spożycie jabłek jest niższe niż w czerwcu br. (o 5 p.p.).

Ponad dwie trzecie (68%) Polaków na początku lipca jadło czereśnie. To więcej zarówno niż przed miesiącem, jak i przed rokiem (o 44. p.p.).

Trwa sezon na polskie superowoce jagodowe

Z dwutygodniowym opóźnieniem rozpoczął się sezon na owoce jagodowe. 

Świeże polskie superowoce możemy spożywać codziennie od kwietnia do listopada, lato to czas, kiedy jest ich obiektywnie najwięcej i są najbardziej dostępne.

W sierpniu pojawi się aronia, a we wrześniu jeden z największych sukcesów polskich producentów - mini-kiwi.