
Każdy kto posiada jagodę kamczacką wie, że jest ona prawdziwą bombą witaminową. Aby cieszyć się przez cały rok walorami prozdrowotnymi tego owocu, warto w okresie jej zbiorów przygotować sok z jagody kamczackiej.
Jagoda kamczacka popularnością jeszcze odbiega od innych krajowych owoców, jednak bogactwem wartości odżywczych i witamin przebija niejeden owoc. Jagoda kamczacka od wieków słynie z właściwości prozdrowotnych. Główny sezon zbiorów przypada na okres czerwca i lipca. Trwa krótko i w tym czasie warto zaopatrzyć się w te owoce. Aby w pełni czerpać z ich dobrodziejstwa, szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto przygotować sok z jagody kamczackiej.
Sok z jagody kamczackiej dostarczy wielu bioaktywnych składników. Jest on szczególnie polecany przy wsparciu naszego układu odpornościowego, miedzy innymi ze względu na dużą zawartość witaminy C. Jagoda kamczacko to także źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza i krzemu. Szczególnie istotne właściwości prozdrowotne jagoda kamczacka wykazuje ze względu na obecność witamin z grupy B: tiaminy - B1, ryboflawiny – B2, i kwas foliowy – B9 oraz witaminę A. Prócz tego zawiera związki takie jak flawonoidy, proantocyjanidyny, a także antocyjany. To dzięki nim sok z owoców jagody kamczackiej posiada silne właściwości przeciwutleniające.
Sok z jagody kamczackiej wspomaga organizm w przypadku osłabienia, chroni przed stanami zapalnymi. Stosowanie soku wspomaga prace mózgu i poprawia pamięć. Sok ma właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.
Zrobienie klasycznego soku z jagody kamczackiej wymaga przygotowania garnka, sita, wygotowanych szklanych butelek lub słoików. Do garnka wrzucamy 1 kg owoców, dolewamy 0,5 litra wody oraz 1 kg cukru. Gotujemy przez około 20-25 min na małym ogniu. Po tym czasie wytworzony sok przelewamy przez gęste sito. Czysty sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Sok z jagody kamczackiej możemy pić bezpośrednio małymi porcjami bądź dolewać go do wody lub herbaty. Sok można też rozcieńczać wodą w proporcji 3:1. Sok poleca się pić regularnie by odczuć pozytywne działanie.
Podobnie jak w przypadku każdego produktu istotna jest ilość jaką możemy spożyć. Zwykle zaleca się 50 ml soku dziennie.
W zasadzie nie ma przeciwwskazań w stosowaniu naturalnego soku z jagody kamczackiej natomiast istotnym jest aby zrywać tylko w pełni wybarwione i dojrzałe owoce. Wyłącznie owoce, które osiągnęły pełną dojrzałość cechują się najwyższą jakością, najwyższymi właściwościami odżywczymi i smakowymi. Dopiero w tedy w pełni ukazują swój potencjał spożywczy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,60 -0,63%
GBP
5,20 -0,97%
USD
4,19 0,07%
ON
6,15 6 gr
LPG
2,94 -1 gr