
Świeże warzywa i owoce oraz kiszonki są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu.
Polacy są zdania, że w największym stopniu odporność organizmu zwiększa spożywanie świeżych warzyw i owoców. Wskazują także kiszonki, takie jak kapusta i ogórki. Produkty te budują odporność organizmu. Polacy uważają, że warto spożywać też czosnek i cebulę.
- Budowanie odporności w sposób naturalny wymaga większego zaangażowania. Warto edukować, zwłaszcza, że jedzenie smaczne i wartościowe w kontekście odporności, nie jest trudne, nie musi być czasochłonne, może być przyjemne. Tym bardziej, że z badań wynika, że ludzie dbający o odporność postrzegają ją jako obszar, na który można mieć aktywny wpływ. W większym stopniu dostrzegają wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Mniej dbający o odporność uważają, że mają mniejszy wpływ na jej budowanie i dostrzegają mniejszy związek między dietą a odpornością. Niektórzy wręcz go podważają. W konsekwencji przekłada się to na różny sposób odżywiania, w tym różne postrzeganie roli warzyw i owoców w diecie - mówi Urszula Krassowska z Kantar Public.
Wspieramy producentów owoców i warzyw. Wiele badań potwierdza, że potrzebna jest edukacja, promocja zaleceń w formie talerza żywieniowego i wszelkie atrakcyjne wizualne infografiki. Widzimy silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C. Warto zatem powiedzieć, że np. łyżka kiszonej kapusty ma 2 razy więcej witaminy C niż pół cytryny, jedna papryka więcej niż 16 cytryn – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Owoce i warzywa, które zawierają dużo witaminy C często wskazywane są jako wzmacniające odporność - czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki.
Wciąż potrzebna jest edukacja na temat wypływu tego co jemy na budowanie odporności, i faktu, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.
Jesienią i zimą bardziej dbamy o swoją odporność. Dobrze, że jest ona kojarzona nie z produktem syntetycznym typu suplement z witaminą C, ale z warzywem. Dynia, brokuł, kalafior, rzodkiewka – mamy je w zasięgu ręki. Mamy pomidory, ogórki, kapustę i paprykę. Jabłka, gruszki, śliwki, owoce jagodowe, ich przetwory i mrożonki - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr