Papryczki Padron - skąd pochodzą?
Papryczki Padron pochodzą pochodzą z miasta Padron, które znajduje się na terenie hiszpańskiej Galicji. Ponadawane są jako hiszpańskie tapas - smażone albo grillowane.

Jak wyglądają papryczki Padron?
Papryczki padron są zielone o nieco wydłużonym kształcie. Strąki mają 5-7 cm długości i są nieco gorzkawe w smaku. Papryczki Padron produkowane w Hiszpanii są bardziej ostre, zaś te polskie - mają łagodny smak.
Gdzie można kupić papryki Padron?
Bez problemu w sklepach znajdujących się w Polsce od jakiegoś czasu można kupić papryczki Padron. Co więcej, nie są sprowadzone z Hiszpanii a produkowane w Polsce. Między innymi w największym zagłębiu paprykowym - na Południu Mazowsza. Bez problemu dostaniemy papryczki Padron w dużych sieciach handlowych, takich jak Lidl czy Biedronka. Są jednak raczej okresowo sprzedawane. Ogłoszenia dotyczące chęci sprzedaży papryczek prosto od producentów możemy odnaleźć na popularnych serwisach ogłoszeń.
Jak jeść papryczki Padron?
Papryczki Padron możemy jeść na surowo, smażyć oraz grillować. Ze względu na swój gorzkawy smak, nie każdy ludzi zjadać je na surowo. Dlatego najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest grillowanie i smażenie. Hiszpanie papryczki smażą na oliwie do momentu aż skórka zbrązowieje a na paprykach pojawią się pęcherzyki. Tak usmażone papryczki posypujemy gruboziarnistą solą i zjadamy trzymając za ogonek.
Jeśli papryczki po przesmażeniu wciąż są gorzkie oznacza to, że były zbyt krótko trzymane na patelni. Dobrze przygotowane są doskonałe w smaku.

Papryczki Padron można wykorzystać również do nadziewania.
Czy papryczki Padron je się z pestkami?
Tak, papryczki Padron można jeść z pestkami. Zwłaszcza jeśli planujemy je smażyć na oliwie. Jeśli chcemy wykorzystać je w inny sposób - na przykład do nadziewania - pestki można usunąć.
Czy Papryczki Padron są ostre?
Papryczki Padron, które są produkowane w Polsce nie są ostre - mają łagodny smak. Tradycyjne papryczki Padron w Hiszpanii mają ostrawy smak.

Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze