
Dzięki pszczołom mamy miód i inne naturalne zdrowe produkty, ale przede wszystkim ich praca jest kluczowa w produkcji żywności, bowiem zapylają rośliny, które dają plony. Jednak tych owadów jest coraz mniej – podał Agrobiznes TVP.
Pszczoły giną ze względu szkodliwych dla nich środków chemicznych stosowanych w rolnictwie, niszczenia siedlisk oraz chorób. Jedną z bardzo groźnych pszczelich dolegliwości jest zgnilec amerykański, który atakuje czerwie pszczoły. Choroba ta może doprowadzić do zniszczenia całej rodziny pszczelej.
W przypadku stwierdzenia choroby pszczelarz ma obowiązek powiadomić Inspekcję Weterynaryjną. W województwie warmińsko-mazurskim w 2015 roku zgłoszono około 30 ognisk tej choroby.
Zobacz więcej w programie Agrobiznes TVP.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,76 1,39%
GBP
5,34 0,85%
USD
4,37 1,70%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr