
21 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji podziękowania i życzenia dla producentów składają dietetycy, pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka, Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka. Święto jest okazją by przypomnieć, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku, są zatem podstawą odżywiania.
W imieniu producentów i przetwórców za życzenia podziękował ogrodniczy Core Team. W prezencie dla wszystkich miłośników i promotorów owoców i warzyw oddana została specjalna strona, na której co miesiąc publikowane są wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw. Badania dla sektora realizuje Kantar, wyniki dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl.
- W imieniu redakcji i czytelników Dietetycy.org.pl składam serdeczne życzenia wszystkim krajowym producentom i przetwórcom warzyw i owoców. Jako dietetycy rozumiemy potrzebę edukacji żywieniowej społeczeństwa na temat zdrowych wyborów w diecie. A takimi właśnie są polskie warzywa i owoce. Warto wiele mówić o jakości rodzimego jedzenia i wkładzie polskiego rolnictwa i sadownictwa w dbanie o zdrowie Polaków. Warto mówić nie tylko z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Niech Wasza praca owocuje z każdym rokiem bardziej – życzenia przesłała dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu dla dietetyków.
- Producenci i przetwórcy dostarczają nam „cudownych lekarstw” - warzyw i owoców. Wspólnie podejmujemy wyzwania edukacji żywieniowej, tak by żywność stała się skutecznym i powszechnym lekarstwem dla nas wszystkich. Jako Redakcja czasopisma Food Forum, a także w imieniu naszych czytelników – dietetyków i osób zainteresowanych zdrowym żywieniem – w Światowy Dzień Owoców i Warzyw – DZIĘKUJEMY – i życzymy Państwu samych sukcesów w realizacji wspólnej misji.
W dniu Światowego Dnia Owoców i Warzyw studenci koła naukowego działającego przy Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, we współpracy z producentami owoców i warzyw, zorganizowali warsztaty dla dzieci promujące spożycie tych niezwykle ważnych produktów.
- Warzywa i owoce to nieodzowny element zdrowej diety. Ich spożycie w Polsce jest wciąż zbyt niskie. Wspólne działania przedstawicieli nauki, dietetyków oraz producentów doprowadzą do zmiany tej sytuacji. Życzymy sobie wspólnie sukcesu w osiągnięciu tego celu. Wszystkich zapraszamy na Konferencję Naukową z cyklu Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka zatytułowaną „Warzywa i owoce w żywieniu zdrowego i chorego człowieka”, która odbędzie się dnia 18 listopada 2022 roku. Dziękujemy za wsparcie tego projektu – podpisali pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka i studenci SKN Żywienia Człowieka.
- Jeszcze więcej sukcesów, energii i pomyślności w ich osiąganiu a także chętnych oraz rzetelnych do współpracy ludzi. Siła jest w prężnych staraniach - oby tak dalej! – życzy Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk, z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznanym niedawno przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka książki „Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych”, absolwentka dietetyki klinicznej WUM i dietetyk tancerzy.
Wyjątkowe życzenia przesłała branży Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek.
Zobacz także:
Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Życzymy plantatorom godziwych cen!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,65%
GBP
5,36 -0,46%
USD
4,37 -0,94%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr