Suszone i liofilizowane owoce idealnym źródłem błonnika w zimie

Autor: www.sadyogrody.pl 04 marca 2021 13:40

Suszone i liofilizowane owoce idealnym źródłem błonnika w zimie Zimą, gdy świeżej żywności jest mniej, możemy szukać błonnika w polskich suszonych i liofilizowanych owocach.fot. shutterstock.com

Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pokarmy roślinne są tak zdrowe. Odżywia „dobre” bakterie w naszym przewodzie pokarmowym i w ten sposób wzmacnia odporność organizmu. Szczególnie bogate w błonnik są owoce i warzywa. Jednak zimą, gdy świeżej żywności jest mniej, możemy szukać błonnika w polskich suszonych i liofilizowanych owocach.

Spożywamy średnio 10 g błonnika. To trzy razy za mało. Dietetycy zalecają spożycie 30 g na dzień. Najlepszym rozwiązaniem byłoby regularne spożywanie 5-10 g błonnika na posiłek. Szczególnie bogate w błonnik są owoce i warzywa. To jeden z ważnych powodów, dla których powinny one stanowić połowę tego co jemy.

W uzupełnieniu diety o błonnik dobrze jest spożywać owoce jagodowe, które mają zawierają bardzo duże jego ilości. Maliny, w tym czarną malinę, czarną porzeczkę, jagodę kamczacką, jeżyny, borówki, aronię, agrest, żurawinę i truskawki. Malina dzięki zawartości 4,7 g błonnika na 100 g jest jednymi z najwartościowszych superowoców.

- O tym jak błonnik jest ważny w naszej diecie wiemy wszyscy. Mówi się, że to właśnie on działa w jelitach jak szczotka – „wymiata” zalegające resztki pokarmowe. Dzięki błonnikowi nasz układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji. Aby dostarczać organizmowi błonnik, nasza dieta powinna być bogata nie tylko w produkty zbożowe, ale również w warzywa i owoce. Jednak zimą, gdy świeżej żywności jest mniej, możemy szukać błonnika w nasionach, a także suszonych i liofilizowanych owocach. Sięgając po zdrowe przekąski w formie liofilizatów z jagody kamczackiej lub wykorzystując proszek z liofilizowanych owoców jagody kamczackiej m.in. do ciast czy deserów uzupełniamy braki błonnika w naszej zimowej diecie. - mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej, Plantin.

Jedząc w sposób urozmaicony i zrównoważony dość łatwo spożywać zalecany poziom błonnika, przynajmniej w sezonie. Poza sezonem zwróć uwagę na produkty suszone i nowość – liofilizowane. Są one jeszcze bogatsze w błonnik, choć wiele zależy tu od stopnia wysuszenia, ale także od stopnia dojrzałości w momencie zbioru.

Jak dostarczyć błonnik w miesiącach zimowych i wiosennych?

- Suszone owoce stanowią popularną zdrową przekąskę lub deser. W badaniach Kantar respondenci wskazywali na ich dobry smak, szczególnie owoców liofilizowanych. Są zdrowe, zawierają błonnik, stają się w Polsce coraz popularniejsze – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

- Są proste w użyciu, w postaci proszku można je łatwo dodać do sałatki, koktajlu, jogurtu czy musli. Produkty błonnikowe powstają również z wytłoków owoców ekologicznych. Co ważne, w błonniku aroniowym znajduje się bardzo dużo antocyjanów, substancji i silnym działaniu antyoksydacyjnym - poleca dr n. farm. Magdalena Kryska, producent i przetwórca aronii, Korab Garden.

- Polska jest największym na świecie producentem aronii. Badania wykazują, że w wysuszonych wytłokach znajduje się ponad 2000 mg antocyjanów na 100 g suchej masy. Jest to ilość, która skłania producentów żywności funkcjonalnej do wykorzystania tego cennego surowca. Dostarczałby on nie tylko błonnika zawierającego frakcje rozpuszczalne i nie rozpuszczalne w wodzie, ale równocześnie miał właściwości antyoksydacyjne związane z zawartością antocyjanów – dodaje Kryska.

- W procesie liofilizacji owoce nie tracą wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Owoce liofilizowane to wygodna forma stałego ich dostarczania, poza sezonem – dodaje Kusibab-Mruk.

Oprócz suszonych owoców świetnie sprawdzą się także liofilizowane. Liofilizacja jest to proces pozbawienia owoców wody. Najpierw produkt się mrozi, a następnie odparowuje z niego wodę. W ten sposób uzyskujemy owoce o wilgotności poniżej 2%, które przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymują swoją przydatność do spożycia przez wiele lat.

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.