Sprawdzone sposoby na wykorzystanie jabłek w okresie świątecznym



www.sadyogrody.pl - 17 grudnia 2020 09:39


W okresie zimowym i świątecznym w polskich domach królują najczęściej cytrusy. Ale przecież nie zawsze tak było. Niegdyś to jabłka wiodły prym na świątecznych stołach. Dzięki świetnym możliwościom przechowywania nawet zimą mamy do dyspozycji cała gamę wspaniałych polskich odmian. W ramach kampanii CuTE: Kultywowanie Smaku Europy pokazujemy jak wykorzystywać polskie jabłka w okresie świątecznym i zimowym.

Jabłka w tradycji świątecznej

Zanim mandarynki i pomarańcze rozgościły się na polskich, świątecznych stołach, ich miejsce tradycyjnie zajmowały jabłka. Czemu nie wrócić do korzeni? Dla miłośników staropolskich przesądów interesująca będzie informacja, że według nich, zjedzenie jabłka podczas kolacji wigilijnej chroni przed bólem gardła przez cały rok. Niezależnie od podejścia do podobnych wierzeń, lżejsza przekąska będzie wspaniałą odmianą dla tłustych potraw spożywanych w czasie świąt. Dlatego warto zadbać, żeby jabłka były zawsze pod ręka podczas bożonarodzeniowych spotkań.

Potrawy z jabłek

Pomysłów na potrawy z jabłek na święta jest bez liku. Najpopularniejsze są oczywiście desery – z szarlotką na czele. Świetnym pomysłem może się okazać również piernik z kawałkami jabłek lub sernik z jabłkami. Mus z jabłek, świetnie komponujący się z cynamonem, może być dodatkiem do naleśników, gofrów czy lodów.

Świąteczne lub zimowe obiady oznaczają zwykle mięso, szczególnie drób. Ciężko o lepsze towarzystwo dla kaczki lub gęsi niż jabłka. Stanowią one podstawowy składnik farszu, a ich plastry lub owoce pieczone w całości tworzą niezwykle smaczny i dekoracyjny dodatek do uroczystych dań. Jabłka świetnie komponują się z każdym rodzajem mięsa również z wieprzowiną, cielęciną, wołowiną czy podrobami.

A co do picia? Tradycja świąteczna w wielu domach podpowiada kompot z suszu, którego jednym z podstawowych składników są suszone jabłka. Zawsze warto też podawać sok z jabłek, który lubią wszyscy – dzieci i dorośli.

Dekoracje z jabłek

Polskie jabłka są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również piękne. Dlatego ich zastosowanie nie ogranicza się do przepisów kulinarnych. Zarówno na święta, jak przez całą zimę możemy tworzyć wspaniałe dekoracje.

Dzięki swojemu kształtowi niewielkie jabłka doskonale sprawdzą się w charakterze bombek choinkowych. Bo przecież najlepsze dekoracje świątecznych drzewek to te, które potem możemy ze smakiem zjeść. Jabłko wystarczy wypolerować, żeby ładne błyszczało i na ogonku przewiązać wstążką. Świetny efekt można uzyskać spryskując owoce sztucznym śniegiem. Jednak tak przygotowanych ozdób nie należy potem spożywać.

Jabłka świetnie sprawdzają się również jako oryginalne i klimatyczne świeczniki. Aby je przygotować wystarczy wyciąć odpowiedniej wielkości zagłębienie na podgrzewacz. Na skórce można również wyciąć lub domalować wzory, np. gwiazdki. Pozbawiony skórki miąższ koniecznie należy skropić cytryną, aby nie ciemniał. Świeczki będą świetnie wyglądały również w stroikach, w towarzystwie świerkowych gałązek, orzechów, lasek cynamonu czy świątecznych ciasteczek.

Na szczególną uwagę zasługują jabłka suszone. Można je przygotować samemu, susząc plasterki jabłek w piekarniku, suszarce elektrycznej, lub po prostu kupić. Uzyskane w ten sposób krążki są nie tylko doskonałą przekąską, ale również mogą stanowić inspirację dla niezliczonych dekoracji. Aby nie odbierać całej przyjemności z tworzenia kreatywnych ozdób wspomnimy tylko o choinkach z suszonych jabłek, stroikach na drzwi i girlandach.

Możliwości zastosowania jabłek w okresie świąteczno-zimowym jest wiele. Zachęcamy serdecznie, aby w tym roku powrócić do tradycji i zamiast mandarynek zaopatrzyć się w kilka kilogramów polskich jabłek i tworzyć z nimi niezwykłe dania i dekoracje.

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL). Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Kampania jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej.