Spożywanie warzyw i owoców najlepiej zwiększa odporność organizmu

Autor: www.sadyogrody.pl 29 listopada 2021 08:20

Spożywanie warzyw i owoców najlepiej zwiększa odporność organizmu Spożycie warzyw i owoców najlepiej zwiększa odporność organizmu/fot. materiały prasowe

Świadomość prozdrowotnej roli tego co jemy bardzo wzrosła w czasie pandemii. Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu.

Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu (64%). Niemal połowa badanych wskazuje kiszonki (48%). Rzadziej wymieniane są suplementy diety (19%). Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby budować odporność organizmu, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

- W dobie pandemii zastanawialiśmy się: spożywanie, których produktów najbardziej zwiększa odporność? Zapytaliśmy o to Polaków. Okazuje się, że dwie trzecie Polaków (64%) jest zdania, że w największym stopniu odporność organizmu zwiększa spożywanie świeżych warzyw i owoców. Blisko połowa wskazała kiszonki, takie jak kapusta i ogórki, jako produkty, które budują odporność organizmu. Polacy uważają, że warto spożywać też naturalne antybiotyki, np. czosnek czy cebulę (46%) – mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar. 

Świeże warzywa i owoce są częściej wskazywane przez kobiety (66%), badanych w wieku 50-59 lat (71%) oraz osoby z wyższym wykształceniem (68%).

Kiszonki wskazują kobiety (50%) oraz osoby z wyższym wykształceniem (53%), natomiast suplementy diety są wybierane są przez młodszych respondentów (15-17 lat - 30%).

- Cieszy ten wynik. Widać, że świadomość jest duża, bo ponad 95% badanych potrafiło udzielić odpowiedzi na to pytanie. Najczęściej łączymy budowanie odporności organizmu z konsumpcją świeżych warzyw i owoców. To co jemy ma wpływ na stan zdrowia, w tym kondycję układu odpornościowego. Wyniki badań pokazują sens działań dietoprofilaktycznych budujących odporność organizmu -  mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar.

Czy warto i jak edukować?

- Budowanie odporność w sposób naturalny wymaga większego zaangażowania. Warto edukować, zwłaszcza, że jedzenie smaczne i wartościowe w kontekście odporności, nie jest trudne, nie musi być czasochłonne, może być przyjemne. Tym bardziej, że z badań wynika, że ludzie dbający o odporność postrzegają ją jako obszar, na który można mieć aktywny wpływ. W większym stopniu dostrzegają wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Mniej dbający o odporność uważają, że mają mniejszy wpływ na jej budowanie i dostrzegają mniejszy związek między dietą a odpornością. Niektórzy wręcz go podważają. W konsekwencji przekłada się to na różny sposób odżywiania, w tym różne postrzeganie roli warzyw i owoców w diecie - mówi Urszula Krassowska z Kantar Public.

Wiedza o tym, jak warzywa i owoce wpływają na odporność, jest na bardzo dużym poziomie ogólności. W większym stopniu dostrzegamy wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Ciągle jednak wiele osób postrzega odporność to coś wrodzonego. Wiele osób potrafi uprościć ją do haseł: witaminy, witamina C, cytrusy. Wciąż potrzebna jest edukacja na temat wypływu tego co jemy na budowanie odporności, i faktu, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. 

- Jesienią i zimą bardziej dbamy o swoją odporność. Dobrze, że jest ona kojarzona nie z produktem syntetycznym typu suplement z witaminą C, ale z warzywem. Dynia, brokuł, kalafior, rzodkiewka – mamy je w zasięgu ręki. Mamy pomidory, ogórki, kapustę i paprykę. Jabłka, gruszki, śliwki, owoce jagodowe, ich przetwory i mrożonki. Jedzą je nie powinniśmy mieć poczucia, że tylko zaspokajamy głód, ale też, że dostarczamy wartości odżywczej- podsumowuje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.