
Pigwa zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto je spożywać zarówno w formie surowej, jak i przetworzonej również przez diabetyków.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) uprawiana jest w formie krzewu lub drzewa, dorastającego do wysokości 8 m. Dobrze plonuje na stanowiskach z glebą żyzną, i umiarkowanie wilgotną, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,9-6,5). Preferuje miejsca zaciszne, osłonięte od silnych wiatrów.
Owoce pigwy przypominają kształtem gruszki, są dość duże. Do przetwórstwa - wyrobu przetworów polecana jest odmiana ‘Ursynowska’. Owoce pigwy odmiany ‘Leskovacka’ mają kształt zbliżony do jabłek.
Owoce pigwy mają grubszą skórkę pokrytą kutnerem, o barwie cytrynowo-żółtej, lub miodowej. W miarę ich dojrzewania kutner stopniowo zanika. Owoce pigwy dorastają do wielkości 100-200 g, a nawet zdarzają się bardziej okazalsze okazy (o masie 1 kg).
Pigwa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Pigwa ma działanie wzmacniające organizm i odporność. Ponadto wzbudza apetyt, redukuje stany zapalne, przeciwdziała wymiotom, biegunkom i wzdęciom. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i bakteriostatyczne. Pigwa przeciwdziała również anemii i niedokrwistości. Bardzo często stosuje się ją przy w postaci soku z pigwy jako dodatek do herbaty w leczeniu przeziębienia i grypy. Nic w tym dziwnego jest bowiem źródłem witaminy C.
Pigwa zawiera również cenne minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Dzięki zawartym w niej związkom takich jak procyjanidyny, kwas neochlorogenowy i kwas chlorogenowy pozwala obniżać ciśnienie i wspierają układ autoimmunologiczny. Pigwa zawiera antyoksydanty przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Owoce pigwy są bardzo aromatyczne, o smaku nieco cierpkim, kwaskowym. Przeznacza się je do wyrobu różnego rodzaju przetworów. Co można zrobić z pigwy? Najpopularniejsze sposoby wykorzystania owocu to konfitury z pigwy, dżemy z pigwy, galaretki z pigwy, syropy z pigwy, soki z pigwy, nalewki z pigwy.
Regularne spożywanie soku z pigwy z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Najczęściej sok z pigwy dodawany jest do herbaty w celu wzmocnienia organizmu w chorobie - przeziębieniu lub grypie. Pozytywnie wpłynie również na nasza odporność oraz układ pokarmowy.
Sok z pigwy będzie odpowiedni również dla osób na diecie ponieważ pobudza trawienie i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Magnez i witaminy z grupy B zawarte w soku z soku z pigwy wzmocnią układ nerwowy. Sok z pigwy bez dodatku cukru będzie również pomocny w regulacji poziomu glukozy we krwi.
Sok z pigwy nie jest zakazanym produktem w diecie diabetyków. Wręcz przeciwnie - j pisaliśmy wyżej - może mieć pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Jednak nie każdy sok będzie odpowiedni dla cukrzyków. Osoby zmagające się z tą chorobą mogą pić sok z pigwy bez dodatku cukru w ograniczonych ilościach. Wielkość porcji i częstotliwość spożywania najlepiej skonsultować z diabetologiem.
Pigwa to owoc, który obniża poziom cukru we krwi. Diabetycy mogą ją jeść na surowo czy w formie przetworów ale bez dodatku cukru. Najczęściej w sklepach spotkać można przetwory z dodatkiem cukru - takich produktów cukrzycy muszą unikać. Najlepiej zatem samodzielnie je przygotować w domu by móc cieszyć się ich właściwościami bez zagrożenia dla zdrowia.
Surowa pigwa jest owocem o niskim indeksie glikemicznym wynoszącym 35.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr