
Sok z marchwi to bogactwo witamin i składników odżywczych. Mimo iż marchew to dość słodkie warzywo mogą go pić również cukrzycy ale w ograniczonych ilościach.
Sok z marchwi ma wiele właściwości prozdrowotnych. Mogą pić go również osoby na diecie bowiem jest niskokaloryczny. W 100g soku marchewkowego jest zaledwie 41 kcal. Warto włączyć go do codziennej diety ze względu na bogactwo składników odżywczych. Posiada fosfor, magnez, wapń, witaminę C, E, K oraz witamin z grupy B, beta-karoten oraz kwas foliowy. Nie należy również zapominać o błonniku.
Osoby chore na cukrzyce powinny wstrzymać się ze spożywaniem marchwi po obróbce. Nie dotyczy to soku z surowej marchwi ale trzeba pamiętać, że marchew jest dość słodkim warzywem. Dlatego dla diabetyków zaleca się przygotowywanie soku z marchwi z dodatkiem innego, mniej słodkiego warzywa. Taki sok najlepiej przygotować samodzielnie lub pozyskać z pewnego źródła. Najlepszy będzie ten z wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki.
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który ma informować o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrośnie poziom glukozy we krwi, po upływie 2-3 godzin po ich spożyciu. Obróbka cieplna marchewki, jak i każdego warzywa podnosi indeks glikemiczny. Po zjedzeniu marchewki gotowanej bądź duszonej podniesie się poziom glukozy we krwi
Sok z marchwi ma niski indeks glikemiczny (43) dlatego będzie dobrym zamiennikiem dla bardzo słodkich, owocowych soków. Jednak w przypadku cukrzyków nie należy spożywać go w dużych ilościach.
Spożywanie niewielkich ilości soku marchewkowego będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie również diabetyków. Osoby chore na cukrzyce muszą uważać na ilość wypijanego soku. Wielkość porcji i częstotliwość spożywania soku z brzozy najlepiej skonsultować z diabetologiem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,65%
GBP
5,36 -0,46%
USD
4,37 -0,94%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr