
Czy diabetycy mogą pić sok z brzozy? Sok z brzozy wspiera funkcjonowanie organizmu. Wspomaga leczenie i zapobiega powstawaniu różnych schorzeń. Dlaczego warto go pić? Zobaczcie sami.
Sok z brzozy od lat znany jest w medycynie naturalnej. Zawiera szereg właściwości zdrowotnych i wspiera leczenie różnych chorób. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez i wapń. Za najbardziej zdrowy uważa się sok z pnia brzozy, który zawiera najwięcej witamin, aminokwasów i innych cennych dla zdrowia substancji. Właściwości soku z brzozy w dużej mierze zależą od miejsca jego pobrania.
Sok z brzozy ma szerokie zastosowanie. Począwszy od wzmacniania odporności, poprzez działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe oraz łagodzenie bólów reumatycznych. Ma pozytywne działanie w przeciwdziałaniu anemii, działa moczopędnie i wspiera funkcjonowanie wątroby. Ma również inne zastosowanie - pozytywnie wpływa na wygląd i stan skóry i włosów. Zalecany dla osób walczących z zespołem jelita drażliwego.
Zalecane jest picie zimnego soku z brzozy aby przyswoić jak najwięcej cennych składników. Można pić go samodzielnie lub z dodatkiem miodu lub soku z malin. Dla osób dorosłych rekomendowane jest picie 2 szklanek soku przez okres 3 tygodni.
Cukry zawarte w soku z brzozy nie wpływają na poziom insuliny w organizmie dlatego też jego picie przez diabetyków w rozsądnych ilościach jest bezpieczne. Wielkość porcji i częstotliwość spożywania soku z brzozy najlepiej skonsultować z diabetologiem.
Sok z brzozy choć niezwykle zdrowy i wartościowy nie powinien być spożywany przez wszystkich. Osoby uczulone na pyłki brzozy nie powinny pić soku z brzozy. Przeciwskazaniem do jego spożywania jest również niewydolność układu moczowego, choroby serca której towarzyszą obrzęki oraz nadwrażliwość która powoduje reakcje skórne.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,75 -0,26%
GBP
5,34 -0,10%
USD
4,35 -0,51%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr