
Grzyb kozia broda jest gatunkiem stosunkowo mało popularnym w naszym kraju. Ponadto jego wygląd jest zupełnie inny niż popularnych grzybów. Jak wygląda i czym się charakteryzuje?
Grzyb kozia broda zwany również siedzuń sosnowy jest zupełnie różny od naszych wyobrażeń dotyczących grzybów. Ma kulisty kształt i wyglądem przypomina raczej jarmuż albo kalafiora z pofalowanymi płatkami w kolorze białym, kremowym albo żółtobrązowym. Największe okazy mogą osiągnąć wagę nawet 7 kilogramów. Grzyb praktycznie w całości osadzony jest w glebie.
Zobacz: Uprawa grzybów w ogrodzie jest możliwa! Jak się za to zabrać?
Do niedawna - do 2014 roku - znajdował się pod ochroną natomiast obecnie śmiało można szukać tego niespotykanego okazu w lasach.
Siedzuń sosnowy rośnie głownie w lasach iglastych na korzeniach drzew takich jak sosny czy świerki. Idealną porą na szukanie nietypowych okazów jest czas od lipca do listopada. Jest to jednak gatunek stosunkowo mało popularny co może się okazać dużym wyzwaniem dla grzybiarzy.
Przeczytaj: Kania a muchomor sromotnikowy. Jak je odróżnić?
Dla wielu jeszcze niewprawionych grzybiarzy nietypowy wygląd koziej brody może budzić wątpliwości co do tego, czy jest to grzyb jadalny. To grzyb całkowicie jadalny jednak grzybiarze narzekają na trudności z jego wyczyszczeniem. Można go marynować, suszyć czy przygotować wszelkiego rodzaju sosy i zupy.
Najbardziej smaczne okazy będą te młode o jasnych barwach. Starsze owocniki te o ciemnobrązowych barwach mogą być łykowate i mało smaczne. Grzyb ma intensywny zapach i orzechowy smak.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr