
"Od pałacu do jabłka" - taki tytuł nosi odcinek programu znanego polskiego krytyka kulinarnego i podróżnika, Roberta Makłowicza, który odwiedził sady w okolicy Grójca.
Robert Makłowicz towarzyszył sadownikom w zbiorach jabłek odmiany 'Gala'. Jednak, jak przyznał, jego ulubionymi jabłkami jest polski Ligol, którego lubi za kwaskowatość i twardość.
Znany kucharz odwiedził także przechowalnię owoców oraz producentów "Cydru Ignaców", z którymi rozmawiał o fenomenie tego trunku oraz podawaniu go do poszczególnych potraw.
Gotowanie i degustacje odbyły się w Pałacu Mała Wieś. Nie zabrało także rozmowy z Leszkiem i Tomaszem Barańskimi, którzy są gospodarzami obiektu oraz szefem kuchni - Sebastianem Olmą.
CHF
4,83 0,38%
GBP
5,54 0,03%
USD
4,55 0,56%
ON
7,09 -17 gr
LPG
3,25 -5 gr