
Owoce jagodowe i ich przetwory powinny być stałym elementem diety każdego z nas. Stanowią też idealną przekąskę dla osób z cukrzycą. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, a przy tym są źródłem cennego błonnika.
Owoce jagodowe i ich przetwory są zalecane w żywieniu osób z cukrzycą przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Naukowcy sądzą, że powinny odgrywać większą rolę w strategiach żywieniowych mających zapobiegać cukrzycy oraz jej powikłaniom.
Cukrzyca nazwana jest epidemią XXI wieku. Główną przyczyną cukrzycy staje się nieprawidłowy styl życia, a w tym nieprawidłowy sposób odżywiania. Problem narasta z uwagi na nasz konsumpcyjny i coraz bardziej siedzący tryb życia.
Cukrzycy w dużej mierze da się zapobiegać, ale nawet kiedy już się rozwinie, to można z nią skutecznie walczyć. Warto wiedzieć, że pomocne w tym mogą być owoce jagodowe i ich przetwory.
Regularne spożywanie owoców jagodowych poprawia gospodarkę węglowodanową organizmu. Liczne badania wskazują, że owoce jagodowe mogą zmniejszać stężenie glukozy we krwi i jednocześnie zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny. To korzystne działanie dotyczy zarówno osób zdrowych jak i tych z insulinoopornością - mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl, autorka książki „Mity żywieniowe. Kłamstwa i półprawdy o tym, co jemy”.
Głównym źródłem cukru w naszej diecie są napoje gazowane, energetyzujące, desery zbożowe i oczywiście słodycze. Ostatnio coraz czyściej mówi się o roli „cukru dodanego” do żywności w rozwoju otyłości i cukrzycy. Badania potwierdzają jego niekorzystny wpływ na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Cukier po prostu zmniejsza jakość zdrowotną diety.
Jako słodka, ale zdrowa, alternatywa przychodzą owoce jagodowe. To idealna przekąska dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy. Zawierają znacznie mniej cukrów niż inne owoce i mają niski indeks glikemiczny. Podobnie ich przetwory, do produkcji których nie dodaje się cukru.
- Wykorzystuje się metodę janginizacji, czyli wolnego gotowania z dodatkiem soli. Pozwala ona wydobyć naturalną słodycz owoców. Dzięki temu nie stosujemy żadnych substancji słodzących. To wszystko są przetwory „bez cukru dodanego” – mówi Aneta Kulikowska, twórca przetworów „Kulisy Lata”.
- Żelaznym postanowieniem było dla nas nie dodawanie cukru. Nasze produkty posiadają niski indeks glikemiczny - poniżej 30 IG - i niewielką ilość kalorii, to produkty dietetyczne, odpowiednie dla diabetyków. Nie zawierają konserwantów, za to obfitują w błonnik pochodzący z owoców. Innym filarem produkcji konfitur i przetworów bez dodatku cukru jest użycie do produkcji niemrożonych, dobrze dojrzałych owoców i warzyw, konkretnych słodkich odmian a także zastosowanie autorskich mieszanek przypraw – mówi Robert Nowakowski, SmakiAromat.com.
Niskie spożycie warzyw i owoców oraz duże spożycie napojów słodzonych predysponuje do występowania zespołu metabolicznego. Liczne badania pokazują, że wysokie spożycie cukru, w szczególności dodawanego do napojów, prowadzi do insulinooporności.
Ograniczenie spożycia cukru jest niezbędne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Zaleca się ograniczenie spożycia cukru dodanego znacznie poniżej 10% ogółu dostarczanej organizmowi energii. Równolegle na całym świecie promuj się owoce i warzywa. Przypomnijmy, że rok 2021 został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,75 -0,53%
GBP
5,38 0,35%
USD
4,41 -0,16%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr