Powstał pokarm dla pszczół. Owady będą mieć większą efektywność zapylania



Puls Biznesu - 15 listopada 2018 09:04


Jak informuje Puls Biznesu, innowacje w żywieniu zwierząt dotarły do uli. Pomysłodawcy obiecują więcej miodu i owoców.

Skoro rozwija się rynek pasz dla trzody chlewnej czy drobiu, odpowiednio dostosowanych do ich potrzeb i poprawiających wyniki gospodarstw hodowlanych, to dlaczego by tak profesjonalnie nie karmić… pszczół? To pytanie zadali sobie Wojciech Kołodyński, praktyk pszczelarstwa i naukowiec, oraz Marta Burzyńska, doktoryzująca się z tej dziedziny. Przyszli z tym do Hortimeksu, wyspecjalizowanego w zaopatrzeniu branży spożywczej w surowce do produkcji, i razem chcą ruszyć na podbój Europy. Tylko w Polsce jest 1,5 mln rodzin pszczelich i 65 tys. pszczelarzy.

— Nasi partnerzy sprawdzili skuteczność produktu w laboratorium, teraz zainwestowaliśmy w 60 uli z rodzinami pszczelimi, z których część przed sezonem, a więc koło lutego i marca, zostanie nakarmiona naszym preparatem. Obecnie żywią się naturalnym pokarmem, który same sobie zapewniają, czyli miodem i pierzgą, albo są przez pszczelarzy dokarmiane gotowymi produktami na bazie cukrów. My natomiast proponujemy białko jako kluczowy składnik, który zwiększy przeżywalność i produktywność. To oznacza więcej miodu i lepszą efektywność zapylania roślin, co leży w interesie pszczelarzy i wszystkich producentów owoców — mówi Mateusz Kowalewski, prezes Hortimeksu.

Więcej w Pulsie Biznesu.