130 kg – tyle warzyw i owoców, według badań GUS, statystycznie spożywa Polak przez rok. Czy to dużo, czy mało? Według Harvardzkiej piramidy zdrowego żywienia zaleca się spożywanie około 0,4 kg warzyw i owoców dziennie. W skali roku to około 150 kg. Jednak będąc na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, ich spożycie powinno być jeszcze większe.

Żywność ekologiczna 

- Założyłem firmę z żywnością ekologiczną, bo wiem, jak ważne jest zdrowie od środka” – mówi Grzegorz Krychowiak, piłkarz, ambasador kampanii oraz właściciel marki produkującej żywność. - Produkty oznaczone unijnym ekolistkiem są najwyższej jakości. A do tego mają niepowtarzalny smak - dodaje. 

Polska Izba Żywności Ekologicznej opublikowała film przedstawiający producentów żywności ekologicznej i pokazujący ich pracę. Często wykorzystują oni rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenia, dzielą się tym, co sami jedzą na swoich stołach i wracają do tradycji, dzięki czemu nie szkodzą środowisku.

Kampania „Jemy Eko Warzywa i Owoce” jest finansowana przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.