Okazuje się, że truskawki to najbardziej wyczekiwany sezonowy i ulubiony owoc Polaków. Zgodnie z badaniem Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przeprowadzonym pod koniec 2019 roku na reprezentatywnej grupie polskich konsumentów spożycie truskawek w skali roku deklaruje 98 proc. konsumentów.

Polacy kochają truskawki

W styczniu 2022 truskawki jadło 18 proc. Polaków, w lutym – 24 proc., w marcu – 26 proc., a w kwietniu już 28 proc. A to wszystko przed rozpoczęciem polskiego sezonu. Z badania realizowanych w latach 2019-2022 wynika też, że aż 66 proc. Polaków w sezonie jada truskawki kilka razy w tygodniu. 83 proc. jada je kilka razy w sezonie, 94 proc. w sezonie jada je co najmniej raz w miesiącu.

Sezon na te superowoce właśnie się rozpoczyna i potrwa aż do października. Najsmaczniejsze są oczywiście krajowe owoce, które już są dostępne.

Powierzchnia uprawy truskawek w Polsce

Jak czytamy na wprost.pl powierzchnia uprawy truskawek w Polsce jest na prawdę imponująca i wynosi około 50 tys. ha. W światowej produkcji truskawek Polska zajmuje 8. miejsce, natomiast w Europie znajduje się na 2. miejscu po Hiszpanii, zaś zbiory w zależności od warunków pogodowych wynoszą 178–205 tys. ton.

Najwięcej gospodarstw uprawiających truskawki znajduje się na terenie województw mazowieckiego (36 proc. ogólnokrajowej powierzchni uprawy tych owoców) i lubelskiego (16 proc.). Uprawa truskawek w Polsce prowadzona jest przede wszystkim w gospodarstwach małych (od 1 do 10 ha), których udział w łącznej liczbie gospodarstw uprawiających truskawki stanowi ponad 70 proc. – stąd świetnie wpisuje się w obecne trendy jedzenia żywności lokalnej. Ponad połowa wyprodukowanych w kraju truskawek jest eksportowana. W 2018 r. na eksport przeznaczono około 53 proc. wolumenu truskawek zebranych w kraju.

Nic dziwnego, że truskawki można traktować jako wizytówkę naszego rolnictwa.