
Pokrzywa, choć niepozorna skrywa w sobie całe bogactwo właściwości leczniczych. Jakie ma zastosowanie? Co z niej zrobić? Podpowiadamy.
Pokrzywa to roślina, która zazwyczaj kojarzy się z nieprzyjemnymi doznaniami po jej dotknięciu. Od wieków traktowana jest jako niepotrzebny chwast który rośnie na poboczach, w lasach, ogrodach, rowach. Ma jednak niezwykłe właściwości, które znajdują zastosowanie w celach leczniczych lub kosmetycznych.
Pokrzywa zawiera duże ilości witaminy C która pozytywnie wpływa na odporność. Ponadto pozytywnie wpływa na przemianę materii i działa moczopędnie. Jej niezwykłe właściwości można wykorzystać przy leczeniu różnego rodzaju krwawień, anemii i krzywicy. Jak podaje serwis akademiadietetyki.pl przyjmowanie preparatów z pokrzywy łagodzi dolegliwości związane z okresem klimakterium, z gośćcowym zapaleniem stawów, pęcherza, nerek, kamienicy wątroby, żółtaczki, wrzodów żołądka, stanów początkowej cukrzycy. Pokrzywa pobudza i zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Pokrzywa poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych, odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, poprawia pracę wątroby, wzmacnia żołądek. Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne.
Pokrzywa ma również szerokie kosmetyczne zastosowanie. Pozytywnie działa na włosy i paznokcie oraz problemy skórne.
W aptekach i drogeriach można znaleźć całe spektrum preparatów i kosmetyków z pokrzywą. Począwszy od tabletek które mają za zadanie pozycie się nadmiaru wody z organizmu, poprzez gotowe herbatki, zioła do zaparzania oraz szampony do włosów,
W domowym zaciszu po uprzednim zerwaniu i odpowiednim przygotowaniu rośliny można z niej zrobić herbatki, napary, sok z pokrzywy, płukanki do włosów.
Aby przygotować herbatkę z samodzielnie zebranych liści pokrzywy należy w pierwszej kolejności zebrać roślinę z miejsc dalekich od ruchliwych dróg i potencjalnych zanieczyszczeń. Szczególnie istotny jest czas zbioru - przed kwitnieniem czyli od kwietnia do maja. Kiedy zakwitnie traci swoje właściwości. Po zbiorze musimy zaczekać aż pokrzywa zwiędnie bowiem straci wtedy swoje właściwości parzące. Liście w dalszej kolejności należy opłukać i rozdrobnić, później zaś zalać wrzątkiem i pozostawić do naciągnięcia. Im dłuższy czas "parzenia" herbatki tym mocniejszy i intensywniejszy będzie jej smak.
Pokrzywa jest ziołem który w naturalny sposób wspomaga proces odchudzania. Pozytywnie wpływa na przemianę materii oraz usprawnia pracę układu trawiennego i pokarmowego.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,38%
GBP
5,35 -0,34%
USD
4,33 -0,24%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr