Po jakie owoce i warzywa najchętniej sięgają Polacy?

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 17 września 2019 13:26

Po jakie owoce i warzywa najchętniej sięgają Polacy? fot. shutterstock.com

Z badania przeprowadzonego w ramach III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że niemal połowa Polaków spożywa owoce i warzywa kilka razy dziennie! Dla prawie 60% respondentów faworytem wśród owoców jest jabłko, ulubionym warzywem – pomidor (57%), jednak to bez ziemniaka Polacy nie wyobrażają sobie kuchni (32%). Owoce najchętniej konsumowane są na surowo (80%), natomiast warzywa goszczą na polskich stołach przede wszystkim w postaci surówki lub sałatki (65%).

Niemal 50% respondentów biorących udział w sondażu deklaruje, że po owoce i warzywa sięga kilka razy dziennie. Wśród krajowych owoców najpopularniejsze, a zarazem najbardziej lubiane są jabłka (57%) i truskawki (44%). Najrzadziej natomiast jemy m.in. porzeczkę, agrest i morele. Wśród ulubionych warzyw bezkonkurencyjne są pomidory (57% wskazań), a za nimi plasują się ogórki (48%), ziemniaki (40%) oraz marchewka (38%).

– Jako dietetyk cieszę się, że Polacy deklarują tak częste spożycie warzyw i owoców w swojej diecie. Niestety zapewnienia nie zawsze idą w parze z nawykami żywieniowymi. Okazuje się, że większość Polaków wie, jakie korzyści dietetyczne niesie za sobą spożywanie tej grupy produktów, oraz że warto sięgać po nie codziennie, jednak nie posiada wystarczającej wiedzy nt. sposobów przygotowywania warzyw i owoców, aby były smaczne i zachowały wartości odżywcze. Często też udział warzyw i owoców w codziennym menu jest przeceniany, niesłusznie bowiem uznaje się produkty wysokoprzetworzone za ich ważne źródło – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

Bez jakich natomiast warzyw Polacy nie wyobrażają sobie gotowania?

Okazuje się, że Polacy najczęściej wykorzystują w swojej kuchni ziemniaki – robi to aż jedna trzecia respondentów. Tuż za ziemniakami najbardziej przydatne w czasie przyrządzania posiłków są według badanych pomidory (25%), cebula (15%), marchewka (10%) oraz ogórek (7%). Zdecydowanie rzadziej wskazywana jest kapusta, pietruszka, burak, por, fasola, seler czy groch.

- Biorąc pod uwagę fakt, że Polacy są prawdziwymi amatorami ziemniaków, pomidorów i jabłek, warto zaprezentować im ciekawe pomysły kulinarne również na inne krajowe produkty. Z pewnością wzbogacą one dietę o nowe, cenne witaminy i składniki mineralne oraz urozmaicą jadłospis. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni z kolorową kapustą, burakami, cukinią, dynią, gruszkami, śliwkami czy szpinakiem – w niekonwencjonalnej, zdrowej, a zarazem prostej odsłonie – dodaje ekspertka.

Zdecydowana większość badanych sięga po surowe owoce (79%), 40% Polaków spożywa je w formie soków i napojów owocowych, a niemal co trzeci respondent używa ich jako dodatku do posiłków lub przygotowuje z nich sałatki. Co czwarty Polak je owoce w postaci przetworów (dżemy, kompoty), a także smoothies i koktajli.
Warzywa najczęściej konsumowane są w postaci surówki/sałatki (65%). Ponad połowa badanych je surowe warzywa (np. jako dodatek do kanapki), a 48% wykorzystuje te produkty jako składnik zupy.

– Polskie owoce i warzywa, niezwykle doceniane przez szefów kuchni, oprócz walorów odżywczych posiadają niesamowite możliwości kulinarne – sekret tkwi w dobrej jakości, świeżych i lokalnych produktach oraz umiejętnym łączeniu tradycyjnej kuchni z nowoczesnymi technikami przygotowywania potraw, typu sous-vide. Również w zaciszu własnego domu można skomponować ciekawe i niestandardowe dania, bazując na nieoczywistych połączeniach smaków i faktur, które zachwycą rodzinę i będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jedną z takich potraw jest stek z kalafiora
z pomidorową salsą i jajkiem sadzonym – fuzja smaku i koloru! – mówi Marcin Budynek, szef kuchni i ekspert kampanii.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.