PKiN rozbłysł w 5 kolorach z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw !

Autor: www.sadyogrody.pl/KUPS 16 października 2020 16:35

PKiN rozbłysł w 5 kolorach z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw ! ż dziś, 16 października, od godziny 19:00 Pałac Kultury i Nauki rozbłyśnie pięcioma kolorami/ fot.PR

16 października, od godziny 19:00 warszawski Pałac Kultury i Nauki rozbłysł wieczorem pięcioma kolorami. Iluminacja PKiN ma przypomnieć, jak ważną rolę w naszej diecie pełnią warzywa, owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Będzie też pretekstem do wspólnego świętowania Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Za tą niecodzienną inicjatywą stoi Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków oraz 16 organizacji z branży owocowo-warzywnej.

Iluminacje Pałacu Kultury i Nauki odbywają się wyłącznie z okazji ważnych wydarzeń i jubileuszy. Tak było i tym razem, bo podświetleniem PKiN na 5 kolorów polscy producenci i przetwórcy wspólnie uświetnią obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw.

Święto warzyw i owoców przypada w tym roku na 16 października – czas, gdy w sklepach i na bazarach królują pyszne polskie jabłka, śliwki, dynie, papryki, cukinie, pomidory, kapusty i marchewki. Korzystajmy z tego sezonowego bogactwa – zachęcają organizatorzy iluminacji i przypominają też, że choć warzywa i owoce są łatwo dostępne, wciąż spożywamy ich zbyt mało.

Zalecana dawka dzienna to min. 400 g owoców, warzyw oraz ich przetworów, w tym soków, podzielonych w ciągu dnia na 5 porcji. Nie wszyscy jednak trzymamy się tej zasady, bo nie wszyscy wiedzą o jej istnieniu i nieprzecenionych walorach zdrowotnych owoców, warzyw oraz otrzymanych z nich przetworów, np. soków. Aby pogłębić wiedzę konsumentów na temat zdrowego odżywiania i zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, ONZ ogłosiła nadchodzący 2021 rok Rokiem Owoców i Warzyw. Warszawska iluminacja Pałacu Kultury i Nauki będzie więc jego symboliczną zapowiedzią.

Barwy świateł, które rozbłysły 16 października na elewacji PKiN, zostały dobrane według dietetycznego klucza. Żółto-pomarańczowy, czerwony, zielony, fioletowy oraz biały reprezentują 5 grup kolorystycznych owoców i warzyw. Każda z nich natomiast ma konkretne właściwości prozdrowotne, związane również z barwą.

Warto wiedzieć, że dobroczynne właściwości rośliny zawdzięczają m.in. zawartym w nich naturalnym barwnikom o charakterze antyoksydacyjnym: beta-karotenowi (grupa żółto-pomarańczowa), antocyjanom (grupa czerwona i fioletowa), chlorofilowi (grupa zielona), a także innym ważnym substancjom, jak np. flawanony (grupa biała). Dlatego, chcąc zapewnić organizmowi różnorodne, niezbędne fitoskładniki, wspierające i chroniące nasze zdrowie, sięgajmy po warzywa i soki ze wszystkich 5 grup kolorystycznych.

Pomarańczowe marchewki (także w formie soku), dynie czy morele dostarczą nam beta-karotenu, czyli prowitaminy A, ważnej dla skóry, wzroku i ochrony przed nowotworami. Zawarte w czerwonych jabłkach, wiśniach, pomidorach oraz sokach pomidorowych, czerwonej cebuli czy kapuście barwniki z grupy antocyjanów chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a niektóre pomagają dodatkowo walczyć z otyłością (cyjanidyna, obecna m.in. w jabłkach). Jedząc szpinak, sałatę, brukselkę i inne zielone warzywa, korzystamy właściwości przeciwnowotworowych chlorofilu i otrzymujemy znaczącą dawkę kwasu foliowego. Ciemnofioletowa porzeczka, aronia, borówka oraz tłoczone z nich soki zawierają wspomniane już antocyjany oraz duże ilości witaminy C, natomiast rośliny białe wspierają leczenie przeziębień jako naturalny antybiotyk (np. czosnek, cebula), a flawanony (pietruszka, kalafior) pomagają neutralizować w naszym organizmie szkodliwe wolne rodniki.

Warszawiaków zachęcamy do przybycia na Plac Defilad i obejrzenia iluminacji na żywo. Iluminacja PKiN rozpoczęła się 16 października 2020 r. o godzinie 19:00.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.