PKiN rozbłysł w 5 kolorach z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw !



www.sadyogrody.pl/KUPS - 16 października 2020 16:33


16 października, od godziny 19:00 warszawski Pałac Kultury i Nauki rozbłysł wieczorem pięcioma kolorami. Iluminacja PKiN ma przypomnieć, jak ważną rolę w naszej diecie pełnią warzywa, owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Będzie też pretekstem do wspólnego świętowania Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Za tą niecodzienną inicjatywą stoi Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków oraz 16 organizacji z branży owocowo-warzywnej.

Iluminacje Pałacu Kultury i Nauki odbywają się wyłącznie z okazji ważnych wydarzeń i jubileuszy. Tak było i tym razem, bo podświetleniem PKiN na 5 kolorów polscy producenci i przetwórcy wspólnie uświetnią obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw.

Święto warzyw i owoców przypada w tym roku na 16 października – czas, gdy w sklepach i na bazarach królują pyszne polskie jabłka, śliwki, dynie, papryki, cukinie, pomidory, kapusty i marchewki. Korzystajmy z tego sezonowego bogactwa – zachęcają organizatorzy iluminacji i przypominają też, że choć warzywa i owoce są łatwo dostępne, wciąż spożywamy ich zbyt mało.

Zalecana dawka dzienna to min. 400 g owoców, warzyw oraz ich przetworów, w tym soków, podzielonych w ciągu dnia na 5 porcji. Nie wszyscy jednak trzymamy się tej zasady, bo nie wszyscy wiedzą o jej istnieniu i nieprzecenionych walorach zdrowotnych owoców, warzyw oraz otrzymanych z nich przetworów, np. soków. Aby pogłębić wiedzę konsumentów na temat zdrowego odżywiania i zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, ONZ ogłosiła nadchodzący 2021 rok Rokiem Owoców i Warzyw. Warszawska iluminacja Pałacu Kultury i Nauki będzie więc jego symboliczną zapowiedzią.

Barwy świateł, które rozbłysły 16 października na elewacji PKiN, zostały dobrane według dietetycznego klucza. Żółto-pomarańczowy, czerwony, zielony, fioletowy oraz biały reprezentują 5 grup kolorystycznych owoców i warzyw. Każda z nich natomiast ma konkretne właściwości prozdrowotne, związane również z barwą.

Warto wiedzieć, że dobroczynne właściwości rośliny zawdzięczają m.in. zawartym w nich naturalnym barwnikom o charakterze antyoksydacyjnym: beta-karotenowi (grupa żółto-pomarańczowa), antocyjanom (grupa czerwona i fioletowa), chlorofilowi (grupa zielona), a także innym ważnym substancjom, jak np. flawanony (grupa biała). Dlatego, chcąc zapewnić organizmowi różnorodne, niezbędne fitoskładniki, wspierające i chroniące nasze zdrowie, sięgajmy po warzywa i soki ze wszystkich 5 grup kolorystycznych.

Pomarańczowe marchewki (także w formie soku), dynie czy morele dostarczą nam beta-karotenu, czyli prowitaminy A, ważnej dla skóry, wzroku i ochrony przed nowotworami. Zawarte w czerwonych jabłkach, wiśniach, pomidorach oraz sokach pomidorowych, czerwonej cebuli czy kapuście barwniki z grupy antocyjanów chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a niektóre pomagają dodatkowo walczyć z otyłością (cyjanidyna, obecna m.in. w jabłkach). Jedząc szpinak, sałatę, brukselkę i inne zielone warzywa, korzystamy właściwości przeciwnowotworowych chlorofilu i otrzymujemy znaczącą dawkę kwasu foliowego. Ciemnofioletowa porzeczka, aronia, borówka oraz tłoczone z nich soki zawierają wspomniane już antocyjany oraz duże ilości witaminy C, natomiast rośliny białe wspierają leczenie przeziębień jako naturalny antybiotyk (np. czosnek, cebula), a flawanony (pietruszka, kalafior) pomagają neutralizować w naszym organizmie szkodliwe wolne rodniki.

Warszawiaków zachęcamy do przybycia na Plac Defilad i obejrzenia iluminacji na żywo. Iluminacja PKiN rozpoczęła się 16 października 2020 r. o godzinie 19:00.