Owoce jagodowe najlepsze w diecie przeciwnowotworowej

Autor: www.sadyogrody.pl 06 lutego 2022 08:45

Owoce jagodowe najlepsze w diecie przeciwnowotworowej Owoce jagodowe najlepsze w diecie przeciwnowotworowej/ fot. PR

Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Według badań owoce jagodowe pomagają to ryzyko zmniejszać.

 - Codziennie, w wyniku różnych przemian metabolicznych powstają w naszym organizmie nieprawidłowe komórki, które są wychwytywane i niszczone przez układ odpornościowy. Niektóre z nich, w odpowiednich warunkach, mogą przetrwać i przekształcić się w komórki nowotworowe. To, czy rozwinie się z nich nowotwór, zależy od wielu czynników, m.in. od: sposobu żywienia, masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej, poziomu aktywności fizycznej, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, stosowania szczepień, leków, promieniowania, stresu, zanieczyszczenia środowiska, wieku, płci czy genów. Rzadko zdarza się, że chorobę wywołuje pojedynczy czynnik, zwykle jest ona wynikiem działania kilku czynników jednocześnie – czytamy w opracowaniu pt. „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”, opublikowanym w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020.

Naukowcy dowiedli też, że wiele produktów spożywczych i ich składników wykazuje działanie ochronne przeciwko konkretnym rodzajom nowotworów.

Dlaczego owoce jagodowe są tak bardzo cenne w diecie przeciwnowotworowej?

Dietetycy podkreślają, że owoce z tej właśnie grupy wyróżniają się bardzo wysoką wartością odżywczą i jednocześnie niską kalorycznością, dlatego zaliczane są do kategorii superżywności (superfood). Na ich działanie przeciwnowotworowe składa się wiele czynników – w tym m.in. wysoka zawartość witamin, mikroelementów, błonnika, a także różnych substancji bioaktywnych (w tym przede wszystkim polifenoli, takich jak np. antocyjany czy kwas elagowy).

Substancje te wspierają organizm w walce z kancerogenami (czynnikami rakotwórczymi) m.in. dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym (pomagają zwalczać wolne rodniki i tzw. stres oksydacyjny).

- Spożywanie owoców i warzyw, w tym m.in. owoców jagodowych, jest znanym czynnikiem ochronnym, a więc zapobiegającym powstawaniu nowotworów. Jednak poza samą profilaktyką pierwotną, czyli zmniejszaniem ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, spożywanie owoców i warzyw, pomaga także walczyć z nowotworami, gdy już się one u kogoś rozwiną - podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer, wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a obecnie kierownik Zakładu Zielarstwa w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.

Specjalistka dodaje, że w czasie choroby nowotworowej pacjent powinien mieć odpowiednio skomponowaną dietę, uwzględniającą fakt, że jest to bardzo wyniszczająca choroba. Najlepiej więc nie układać takiej diety na własną rękę, lecz zrobić to w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem klinicznym - tym bardziej, że na różnych etapach leczenia onkologicznego konieczne mogą być istotne modyfikacje sposobu żywienia.

- Chemioterapia i radioterapia dodatkowo osłabiają organizm oraz nasilają stres oksydacyjny. Dlatego odpowiednia dieta jest taka ważna. Stanowi ona naprawdę istotny element wspomagający leczenie raka. Dieta bogata w bioaktywne składniki, takie jak np. polifenole, ma udowodnione działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, stymulujące układ odpornościowy, a także bezpośrednio przeciwnowotworowe. Związki te m.in. hamują angiogenezę, czyli tworzenie się nowych naczyń krwionośnych w obrębie tkanki nowotworowej, co w praktyce hamuje jej rozwój i wzrost, a także tworzenie przerzutów – mówi prof. Iwona Wawer, jednocześnie zastrzegając, że tak naprawdę istnieje wiele składników i mechanizmów biochemicznych, które w sposób synergiczny wspierają organizm w walce z nowotworami, przez co trudno jest podać precyzyjną i wyczerpującą listę związków przeciwnowotworowych w owocach czy warzywach.

Naturalna dieta najlepsza w walce z nowotworami

Warto jeszcze dodać, że według zgodnej oceny uznanych ekspertów, optymalnym sposobem dostarczania organizmowi składników odżywczych i substancji bioaktywnych wspierających walkę z nowotworami jest co do zasady (o ile to tylko możliwe) naturalna dieta, a nie preparaty czy suplementy, zawierające konkretne wyizolowane z żywności związki.

- Lepszym wyjściem od łykania jakichś pojedynczych, wyizolowanych składników bioaktywnych jest spożywanie owoców w całości lub w formie przetworów o niskim stopniu przetworzenia – podpowiada prof. Iwona Wawer.  

W kontekście owoców jagodowych przypomnijmy jeszcze, że do tej grupy należy tak naprawdę bardzo wiele gatunków, różniących się kolorem, smakiem i składem biochemicznym (warto wymienić wśród nich m.in. borówki, jagody kamczackie, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, aronię, agrest, truskawki i minikiwi).

- Ważne jest, abyśmy jedli różnorodne owoce jagodowe, aby móc czerpać korzyści z różnych witamin i składników mineralnych, które te owoce mają do zaoferowania” – podsumowują eksperci AICR (Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem - American Institute for Cancer Research), potwierdzając, że regularne jedzenie owoców jagodowych pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także wiele innych chorób przewlekłych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI