
Błonnik to składnik deficytowy w modelu diety zachodniej. Przednówek to czas przed nowymi zbiorami, okres najniższej odporności, w którym szczególnie nie powinno nam brakować błonnika. Owoce jagodowe są jego doskonałym źródłem w naszej codziennej diecie. Przetwórcy tych superowoców pokazują jak dostarczyć organizmowi błonnik wczesną wiosną.
Dlaczego błonnik jest tak dobry, skoro organizm nie może go strawić?
Większość tego co jemy trawimy w żołądku. Rozdrobniony pokarm, w połączeniu z enzymami i sokami trawiennymi, trafia potem do jelita cienkiego. Tu organizm wchłania składniki odżywcze z pożywienia. Z błonnikiem jest inaczej. Dopiero w ostatniej części naszego przewodu pokarmowego - w jelicie grubym - błonnik ulega przemianie. Ta zmiana zachodzi prawie całkowicie dzięki milionom „dobrych” bakterii. Błonnik odżywia te „dobre” bakterie i tworzy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają ściany jelita. Ta bariera to nasz drugi mózg, od dekady tak nazywamy jelita, tu w 80% decyduje się sprawność układu odpornościowego.
Błonnik znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego - w owocach, warzywach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych i orzechach. Pokarmy pochodzenia zwierzęcego są praktycznie pozbawione błonnika.
Codziennie powinniśmy spożywać co najmniej 30 g błonnika. Filiżanka malin w sezonie to 8-10 g błonnika. Nikt zatem nie musi liczyć jeśli tylko zdrowo się odżywia. Podstawą są to warzywa i owoce, które powinny stanowić połowę tego co jemy. Najtrudniej zadbać o to wczesną wiosną.
Jak zwiększyć spożycie błonnika wczesną wiosną?
Wczesna wiosna to czas kiedy nie ma w sprzedaży wartościowych, świeżych owoców. Korzystajmy więc z tego co coraz powszechniej dostępne.
- Najlepszym sposobem jest spożywanie większej ilości pokarmów bogatych w błonnik - warzywnych, owocowych i roślinnych. Polecamy suszone lub liofilizowane owoce jagodowe z płatkami owsianymi. Mogą być z jogurtem z orzechami, otrębami, musli, komosą, nasionami lnu, siemieniem lnianym lub płatkami zbożowymi. Jagodowy koktajl wpłynie na dobry początek dnia. Później deser, pudding, lody lub ciasteczka z posypką sproszkowanego błonnika z owoców liofilizowanych - mówi dr n. farm. Magdalena Kryska z Korab Garden.
- Sproszkowane błonniki owocowe mają lekko kwaskowaty smak, więc dodać je można do sałatek, koktajli czy surówek, natomiast liofilizowane oraz suszone owoce traktujmy jak zdrowe przekąski - mówi Piotr Nowak, plantator i przetwórca aronii, prezes Korab Garden.
- Owoce liofilizowane są koncentratami substancji prozdrowotnych, a więc są również koncentratami błonnika. To znakomity sposób aby zachować błonnik, który jest obecny w świeżym owocu jagodowym – mówi Małgorzata Góra-Dubiela z LIOFORTE.
- Zanim pojawią się świeże owoce jagodowe warto robić sobie pyszności z suszonych. Jak na przykład takie bezcukrowe kulki mocy z proszkiem z jagody kamczackiej. Wystarczy zblendować dwie garści suszonych śliwek, z garścią orzechów, uformować z masy kulki i obtaczać je w płatkach migdałów, wiórkach kokosowych i proszku z jagody kamczackiej. To jest dopiero bogactwo błonnika i antyoksydantów – mówi Małgorzata Jaszyk z Nutracevit, producent soku i proszku z jagody kamczackiej BIOHASKAP.
Uboższa dieta, brak słońca i zmienna pogoda odbija się na naszym samopoczuciu i zdrowiu. To tzw. przesilenie wiosenne. Czujemy się zmęczeni, senni, mamy problemy z koncentracją, a także spada nasza odporność. W tym okresie wyjątkowo ważna jest jakość spożywanego przez nas pożywienia. Powinno być bogate w składniki odżywcze i witaminy, o ograniczonej ilości cukru i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Te wszystkie warunki spełniają właśnie produkty liofilizowane. Nasze liofilizowane owoce jagody kamczackiej zachowują wszystkie swoje cenne witaminy i składanki odżywcze, w tym błonnik - mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i producent mrożonek, suszonej i liofilizowanej jagody kamczackiej.
Wykorzystanie liofilizatów lub proszku z liofilizatu jest wprost nieograniczone. Nasze liofilizowane owoce jagody kamczackiej doskonale sprawdzają się jako dodatek do deserów, wypieków, jogurtów, owsianek, koktajli, smoothies, kremów, a także jako samodzielna przekąska.
Owoce jagodowe są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego zarówno nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego. Optymalne proporcie to 2/3 błonnik rozpuszczalny i 1/3 nierozpuszczalny. Gwarantuje je urozmaicona dieta, bogata w owoce i warzywa.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,75 -0,26%
GBP
5,34 -0,10%
USD
4,35 -0,51%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr