
Warzywa mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i dietę. Wiele z nich jest bowiem niskokaloryczna. Ile mają kalorii poszczególne warzywa? Zobacz tabelę.
Nowy Rok zwykle wiąże się z nowymi postanowieniami. Bardzo często dotyczą one utraty wagi, bądź poprawienia jakości przygotowywanych posiłków. Dla osób liczących kalorie bardzo ważna jest wartość kaloryczna poszczególnych składników posiłków. Przychodzimy z pomocą i stworzyliśmy tabelę dotyczącą kalorii poszczególnych warzyw.
Do listy najmniej kalorycznych warzyw możemy zaliczyć seler naciowy, ogórek, cukinia, kapusta kiszona. Wiele z dostępnych warzyw charakteryzuje się niską kalorycznością co pozwala na spożywanie ich w niemal nieograniczonych ilościach. Są jednak również takie, których osoby na diecie powinny się wystrzegać. Dokładna kaloryczność poszczególnych warzyw została przedstawiona poniżej.
Odpowiedź jest jedna - oczywiście warzywa! Są one nieodłącznym elementem każdej diety odchudzającej. Są zdrowe, smaczne, posiadają całą gamę właściwości zdrowotnych i witamin. Ponadto pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Posiadają błonnik który ogranicza ochotę na pojadanie między posiłkami co jest zmorą osób osób odchudzających się. Marchew reguluje pracę jelit, czosnek pomoże w trawieniu, zaś fasolka szparagowa zawiera dużą ilość błonnika.
Niestety wśród warzywa znajdą się również te bardziej kaloryczne. Należą do nich fasola biała która ma 350 kalorii w 100 g porcji. Nieco mniej kalorii ma fasola czerwona (100 kcal). Kaloryczność bobu to 88 kcal (100 g), kukurydzy 86 kcal, groch (290).
Wysoką kaloryczność przypisuje się również ziemniakom. Średniej wielkości warzywo to 90 kalorii. Podsmażane lub polane sosem stają się bardziej tuczące. Kaloryczność kartofli zależy od ich przyrządzenia. Z kolei nie wszyscy wiedzą, że warzywa te są wartościowym składnikiem diety, ponieważ zawierają znaczne ilości witaminy C, potasu oraz wapnia.
Warzywa gotowane w wodzie lub na parze mają zbliżoną kaloryczność do warzyw surowych. Przykładowo surowa marchewka (100g) ma 38 kalorii, zaś ta ugotowana 40 kalorii. Korzeń pietruszki ma 48 kalorii na surowo, zaś po ugotowaniu 50 kalorii.
Czy świeże zawsze oznacza lepsze? Okazuje się, że nie. Podczas gotowania marchwi i pomidorów uwalniają się karotenoidy oraz likopen, które blokują rozwój komórek rakowych w organizmie. Konsumpcja dużej ilości surowych jarzyn przysparza naszemu żołądkowi problemów trawiennych. Dlatego takie warzywa jak kalafior, brokuły czy kapusta lepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej. Gotowanie jest zabiegiem niekorzystnym wyłącznie wtedy, kiedy trwa zbyt długo. Niesprzyjające jest również kilkukrotne podgrzewanie posiłków. Warzywa mogą wówczas tracić nawet 50-80 proc. swoich właściwości. Rozwiązaniem rekomendowanym przez dietetyków jest gotowanie na parze aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Podana kaloryczność dotyczy 100 g porcji surowych warzyw.
Warzywo | kcal |
Botwina | 19 |
Cukinia | 17 |
Kapusta kiszona | 17 |
Ogórek | 16 |
Pomidor | 18 |
Sałata | 15 |
Bakłażan | 25 |
Dynia | 26 |
Kalafior | 25 |
Warzywo | kcal |
Papryka | 27 |
Rukola | 25 |
Szparagi | 20 |
Szpinak | 23 |
Brokuł | 34 |
Cebula dymka | 32 |
Kapusta czerwona | 31 |
Szczypiorek | 30 |
Brukselka | 43 |
Warzywo | kcal |
Jarmuż | 49 |
Kalarepa | 27 |
Kapusta | 25 |
Karczoch | 47 |
Marchew | 38 |
Por | 61 |
Seler | 16 |
Ziemniak | 77 |
Ziemniak słodki | 86 |
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,76 1,39%
GBP
5,34 0,85%
USD
4,37 1,70%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr