
Koktajle są doskonałym sposobem na wykorzystanie owoców, a także warzyw. Podpowiadamy jakie warzywa najlepiej wykorzystać do koktajli oraz jak je przygotować.
Kto z nas nie był w sytuacji kiedy to z powodu braku czasu czy pomysłu na przygotowanie warzyw, usychają i tracą jakość w lodówce? Jednym z najprostszych sposobów na ich wykorzystanie są koktajle. Sposób ten doskonale wpisuje się w trend zero waste - zwłaszcza teraz kiedy szalejąca inflacja i rosnące koszty produkcji podbijają ceny warzyw. Nie warto marnować pieniędzy, ani właściwości warzyw - zróbmy z nich koktajl!
Do koktajli nadadzą się tak naprawdę wszystkie warzywa. Mogą to być ogórki, brokuł, groszek, kalarepa a nawet papryka czy cukinia. Bez obaw możemy również wykorzystać w tym celu kalafiora, marchew czy batata. Ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.
Blender to doskonałe narzędzie do przygotowania warzywnych koktajli które nie zajmuje dużo miejsca i jest stosunkowo niedrogie. Ponadto używając blendera przy przygotowywaniu warzywnych koktajli nie pozbawiamy warzyw składników odżywczych. W przypadku wyciskarek wolnoobrotowych często pozbawiamy warzywa składników odżywczych które znajdują się w skórce bądź tuż pod nią a lądują w odpadkach.
Jeśli przygotowujemy koktajle okazjonalnie wystarczy nam blender ręczny. W przypadku częstszego spożywania koktajli zdecydowanie wygodniejszy będzie blender kielichowy. Często warzywne koktajle z blendera są gęste - wystarczy dodać nieco wody lub jogurtu aby go rozcieńczyć.
Koktajle warzywne idealnie wpisują się w jadłospis osób na diecie. Warzywa są niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Będąc na diecie do koktajli możemy dodać szpinak i awokado. Na oczyszczenie dobrym wyborem będzie koktajl z kapusty. W dostarczeniu dużej ilość błonnika pomocny będzie koktajl z ogórka i jarmużu.
Diabetycy, tak samo jak osoby na diecie śmiało mogą sięgać po koktajle warzywne. Większość warzyw posiada niski indeks glikemiczny w związku z czym warzywny napój nie wpłynie negatywnie na zdrowie cukrzyków. Dobrym połączeniem będzie koktajl ze szpinaku, marchewki i selera, a nawet brukselek i fasolki szparagowej. Warto sięgnąć po takie warzywa jak ogórki, paprykę, pomidory, rzodkiewki i szpinak.
Zobacz: Jakie warzywa mają wysoki indeks glikemiczny? Zobacz listę!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,76 1,39%
GBP
5,34 0,85%
USD
4,37 1,70%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr