Nawóz ze skórki pomarańczy?

Autor: PAP- Nauka w Polsce 25 sierpnia 2017 15:48

Nawóz ze skórki pomarańczy? fot. shutterstock.com

Zdegradowany, jałowy obszar w Kostaryce, na którym w latach 90. składowano tony odpadków z pomarańczy, dziś pokryty jest już bujnym, gęstym lasem – opisują naukowcy na łamach ”Restoration Ecology”.

W połowie lat 90. na liczącym trzy hektary obszarze w granicach parku narodowego Guanaste w Kostaryce wysypano tysiąc ładunków skórek i miąższu pomarańczy – odpadków powstałych podczas produkcji żywności.

Szesnaście lat później teren zbadali naukowcy z Uniwersytetu Princeton (USA) i odkryli, że tamtejsza biomasa drzew zwiększyła się w tym czasie aż o 176 proc. Według nich takie wykorzystanie odpadów rolnych pozwoliło nie tylko zregenerować las tropikalny, ale też – bez ponoszenia żadnych dodatkowych kosztów – sekwestrować znaczącą ilość węgla.

"To jeden z niewielu przypadków, o jakich kiedykolwiek słyszałem, gdzie dostajemy sekwestrację węgla bez żadnych kosztów” – mówi jeden z autorów badania, Timothy Treuer z Princeton.

Na pomysł wpadli przed laty Winnie Hallwachs i Daniel Janzen, małżeństwo ekologów z Uniwersytetu Pensylwanii, przez lata badające obszar chroniony Guanacaste w Kostaryce. W 1997 roku zawarli porozumienie z lokalnym producentem soku pomarańczowego, firmą Del Oro. Oddała ona część swych zalesionych terenów na rzecz parku narodowego, a w zamian mogła bez żadnych dodatkowych kosztów składować na jego obszarze – a dokładniej w najbardziej zdegradowanej części – swoje odpady produkcyjne, czyli skórki pomarańczy.

Wskutek problemów prawnych proceder wstrzymano już po roku, ale na wyznaczony obszar zdążyło trafić 12 tys. ton pomarańczowych odpadków. Potem na 15 kolejnych lat o składowisku zapomniano.

W 2013 roku miejscem zainteresował się Treuer.

”Było tak całkowicie zarośnięte drzewami i pnączami, że nie było widać nawet wielkiego jaskrawo żółtego oznakowania wejścia, umieszczonego zaledwie kilka metrów od drogi” – opisuje swoje pierwsze wrażenia badacz.

"Miejsce zrobiło na mnie o wiele większe wrażenie, niż się spodziewałem – dodaje inny naukowiec z Princeton, ekolog Jonathan Choi, który włączył się w badania Treuera. - Na przylegającym terenie chodziłem po odsłoniętych skałach i zwiędłej trawie; tam zaś musiałem przedzierać się przez zieleń i wycinać sobie przejścia w ścianach pnączy”.

Badacze pobrali dwa zestawy próbek ziemi – tej wzbogaconej nawozem z pomarańczy oraz z terenu tuż obok, by sprawdzić, czy pomarańczowe odpadki faktycznie wzbogaciły glebę w substancje odżywcze. Porównywali stan roślinności, mierzyli średnice drzew i zliczyli wszystkie gatunki występujące na obu obszarach. Różnice były ogromne. Tereny, które kiedyś wzbogacono nawozem z pomarańczy, miały bogatszą glebę, więcej biomasy drzew, większe bogactwo gatunków żyjących na drzewach i gęstsze poszycie leśne.

"Jestem przekonany, że odkryjemy o wiele więcej możliwości zastosowania odpadków z produkcji żywności na skalę przemysłową w procesie przywracania lasów tropikalnych – podkreśla prof. David Wilcove z Princeton, również uczestnik badań. - To najlepszy możliwy recycling.”

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.