Naukowcy: Składnik kiełków brokułów może pomóc schizofrenikom

Autor: PAP 10 maja 2019 09:52

Naukowcy: Składnik kiełków brokułów może pomóc schizofrenikom fot. shutterstock.com

Zawarty w kiełkach brokułów sulforafan może przywrócić zaburzoną w schizofrenii równowagę chemiczną mózgu – informuje pismo „JAMA Psychiatry”.

Według danych World Health Organization schizofrenią dotkniętych jest około 21 milionów ludzi na całym świecie. Choroba charakteryzuje się halucynacjami, urojeniami i zaburzeniami myślenia, odczuwania, zachowania, percepcji i mówienia. Stosowane w leczeniu schizofrenii leki nie są w pełni skuteczne u wszystkich pacjentów i mogą powodować niepożądane skutki uboczne, w tym problemy metaboliczne zwiększające ryzyko sercowo-naczyniowe, mimowolne ruchy, niepokój i sztywność.

Naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore przeprowadzili serię badań na zwierzętach i ludziach, by lepiej poznać zaburzenia równowagi chemicznej związane ze schizofrenią. Chodzi zwłaszcza o poziom glutaminianu. Jak się okazało, poziom ten można zoptymalizować dzięki sulforafanowi, związkowi pochodzącemu z kiełków brokułów.

Badano różnice w metabolizmie mózgu pomiędzy osobami ze schizofrenią a zdrową grupą kontrolną. W badaniu wzięło udział 81 osób z Johns Hopkins Schizophrenia Center, które rekrutowano w ciągu 24 miesięcy od pierwszego epizodu psychozy (może on być charakterystycznym objawem schizofrenii). Grupę kontrolną stanowiło 91 zdrowych osób. Uczestnicy mieli średnio 22 lata, a mężczyźni stanowili 58 proc.

Mózgi pacjentów były badane za pomocą potężnego magnesu. Porównano pięć regionów mózgu osób z psychozą i bez niej. Analiza komputerowa danych uzyskanych dzięki spektroskopii rezonansu magnetycznego (MRS) pozwoliła zidentyfikować poszczególne metabolity chemiczne i zmierzyć ich ilość.

U osób z psychozą poziom glutaminianu był średnio o 4 proc. niższy w korze przedniej części zakrętu obręczy w porównaniu z osobami zdrowymi. Glutaminian jest znany ze swojej roli w przesyłaniu wiadomości pomiędzy komórkami mózgu i powiązany z depresją i schizofrenią. Ponadto naukowcy odkryli znaczącą (o 3 proc.) redukcję poziomu glutationu w przedniej korze zakrętu obręczy i o 8 proc. we wzgórzu. Glutation składa się z trzech mniejszych cząsteczek, a jedną z nich jest glutaminian.

Sulforafan to związek występujący w wielu warzywach krzyżowych. Wiadomo, że włącza gen, który wytwarza więcej enzymu, który łącząc glutaminian z inną cząsteczką wytwarza glutation.

Kolejne badanie dotyczyło monitorowania trzech regionów mózgu pod kątem poziomu glutationu u zdrowych ochotników przed i po przyjęciu sulforafanu. Po siedmiu dniach nastąpił około 30 proc. wzrost średniego poziomu glutationu w mózgach pacjentów. Na przykład w hipokampie poziom glutationu wzrósł średnio o 0,27 milimola od wartości wyjściowej 1,1 milimola po siedmiu dniach przyjmowania sulforafanu.

Zdaniem autorów uzyskane wyniki dają nadzieję, że podawanie ekstraktu z kiełków brokułów, który zawiera wysoki poziom sulforafanu, może pewnego dnia stać się sposobem na obniżenie dawek tradycyjnych leków przeciwpsychotycznych potrzebnych do opanowania objawów schizofrenii, zmniejszając w ten sposób niepożądane skutki uboczne. Być może sulforafan można będzie także podawać zapobiegawczo jako suplement osobom z wysokim ryzykiem schizofrenii.

Eksperci ostrzegają, że ich badania nie uzasadniają ani nie dowodzą wartości stosowania dostępnych w handlu suplementów sulforafanu w leczeniu lub zapobieganiu schizofrenii, a pacjenci powinni skonsultować się ze swoimi lekarzami, zanim spróbują jakiegokolwiek suplementu bez recepty. Wersje suplementów sulforafanowych są sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach z witaminami i nie są regulowane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration, FDA).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.