Ocet z borówek amerykańskich (Vaccinium corymbosum) poprawia funkcjonowanie poznawcze myszy z amnezją wywołaną skopolaminą - podaje serwis kopalniawiedzy.pl.
Ostatnie badania pokazały, że w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera występuje mniej neuroprzekaźnika acetylocholiny (ACh) oraz jej receptorów. Eksperymenty zademonstrowały również, że zablokowanie receptorów acetylocholiny zaburza pamięć i uczenie.
Powstały co prawda leki zahamowujące rozkład ACh, ale nie utrzymują się one zbyt długo w organizmie i mogą być toksyczne dla wątroby (hepatotoksyczne). Naturalne ekstrakty wydają się więc bezpieczniejszą opcją. Co ważne, fermentacja może zwiększyć bioaktywność niektórych wyciągów.
Zespół Beonga-Ou Lima postanowił więc sprawdzić, czy ocet z borówki wysokiej (amerykańskiej) zapobiegnie problemom poznawczym.
Ocet podawano myszom z amnezją wywołaną skopolaminą (skopolamina należy do substancji antycholinergicznych i blokuje działanie acetylocholiny w receptorze M). Okazało się, że ograniczał on rozkład acetylocholiny oraz zwiększał poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (ang. brain-derived neurotrophic factor, BDNF).
Więcej na kopalniawiedzy.pl.
CHF
4,65 0,43%
GBP
5,45 -0,27%
USD
4,44 0,02%
ON
7,92 13 gr
LPG
3,54 -3 gr