
Minikiwi, borówki i truskawki kończą polski sezon, dynia dopiero go zaczyna. To gatunki, które odnotowują największy wzrost konsumpcji.
W realizowanych od 2 lat badaniach, w porównaniu do października 2020, minikiwi urosło o 60%, dynia o 40%, borówka 35%, a truskawki o 18%. W każdym przypadku oznacza to co najmniej 1 mln nowych konsumentów. Poniżej najważniejsze wyniki października.
Największym wzrostem konsumpcji mogą pochwalić się minikiwi (60%), dynia (40%), borówki (35%), truskawki (18%). W okresie ostatnich dwóch lat - "październik do października" - żaden inny gatunek nie osiągną tak spektakularnych wzrostów.
Przeczytaj:
Spektakularny wzrost konsumpcji dyń! To dopiero początek sezonu
Minikiwi jadło w październiku już 5,2 mln Polaków. Dynia zdobyła już 9,1 mln, a borówki 10 mln konsumentów. Truskawki to poziom 6,2 mln.
- Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. W październiku 18% Polaków spełniło ten warunek. Odnotowaliśmy też wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sondażu mamy gwiazdę, która rośnie wraz z naszymi badaniami. Gdy zaczynaliśmy badania w 2020 roku spożycie dochodziło do 10%. Dziś sięga już 16%. Jeszcze do niedawna ludzie nawet nie wiedzieli o jego istnieniu. Jest to naprawdę ogromny sukces tego gatunku i ludzi, którzy minikiwi uprawiają – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.
Regularne badania konsumpcji zainicjował Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Badania są realizowane od roku 2020 przez Kantar Public, we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Podobnie jak w poprzednich latach w październiku najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (90%).
W stosunku do zeszłego miesiąca spożycie jabłek wzrosło o 7 p.p.. 9% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 14% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadło 63% badanych. To mniej niż przed miesiącem o 4 p.p.
Ponad połowa (55%) Polaków na początku września jadła gruszki. To więcej niż przed miesiącem (o 2 p.p.).
Blisko jedna trzecia osób jadła - w tygodniu poprzedzającym badanie - borówki (31%) oraz maliny (30%).
W porównaniu do października 2021 najbardziej wzrosło spożycie minikiwi (o 33%), jeżyn (o 20%), borówki (o 3%). Borówka zyskała kolejne 300 tys. konsumentów. Podobny wzrost notowaliśmy we wrześniu.
Zobacz także:
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,65%
GBP
5,36 -0,46%
USD
4,37 -0,94%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr