Kowalczyk zaznaczył, że Koła Gospodyń Wiejskich wspierane są systemowo, otrzymują pieniądze na swoją działalność z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Ocenił jednocześnie, że inicjatywa Lasów Państwowych zorganizowania konkursu dla tych organizacji jest dobrym pomysłem.
Promocja żywności z lasu
Wiceminister klimatu i środowiska Edward Siarka poinformował, że program "Natura od kuchni" ruszył 26 kwietnia. Zaznaczył, że do kół, które zaproponują najciekawsze danie kulinarne lub wydarzenie związane z promocją takich produktów, trafią granty w wysokości do 5 tys. zł.
Siarka mówił, że polskie lasy są "wyjątkowe" pod względem przyrodniczym, ale również od strony zasobów - runa leśnego czy dziczyzny.
"Wybierzemy z ramach tego naboru koła, które zaproponują najciekawsze produkty, a najbardziej wyjątkowe dania zostaną dodatkowo nagrodzone w postaci zamieszczenia przepisów w książce kulinarnej, która będzie promocją tradycji i nowoczesności" - powiedział wiceszef resortu klimatu.
„Natura od kuchni” - zasady konkursu
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Dania będzie oceniała specjalna komisja konkursowa. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności.
Po zakończeniu konkursu organizator planuje zebrać i wydać publikację "Dzika kuchnia. Dobre z lasu" - najlepsze regionalne, domowe przepisy wykorzystujące leśne produkty. Książka kucharska z lokalnymi przepisami wiejskich gospodyń ma być dostępna m.in. w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych.
Udział w Konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać na adres Lasów Państwowych do 30 września 2022 r.
Minister poinformował, że w kraju działa ponad 11 tys. Kół Gospodyń Wiejskich.

Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze