
Zimą są dostępne w postaci przetworów. Mają bardzo wysoką zawartość antocyjanów, koniecznych dla naszego zdrowia antyoksydantów. O bogactwie owoców jagodowych i ich całorocznej dostępności opowiada lekarz i plantator jagody kamczackiej, w jednej osobie - Małgorzata Jaszyk, Nutracevit.
Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu. Są częścią tradycji kulinarnej i współczesnej polskiej kuchni. Często spotykane określenie „superowoce” oznacza ich wybitne, potwierdzone badaniami, walory prozdrowotne. Mamy ich w Polsce wielkie bogactwo.
Zimą są dostępne w postaci przetworów. Mamy dżemy, konfitury, soki i nalewki, są owoce liofilizowane, suszone i najłatwiej dostępne mrożone. Warto wiedzieć, że zamrażane owoce nie tracą swoich przeciwutleniających właściwości. Zawarte w nich antocyjany są termostabilne.
Antocyjany łatwo rozpoznać. Widać je gołym okiem w wybarwieniu owoców jagodowych. To barwnik, który zawarty jest przede wszystkim w skórce tych superowoców. Przez ten ciemny barwnik są one bardzo silnym antyoksydantem. Antocyjany wypłukują wolne rodniki cztery razy silniej niż witamina C. To najważniejsza ich cecha.
- W Polsce owoce jagodowe stanowią element naszej pierwotnej diety. Wyrośliśmy na owocach jagodowych. Zawsze docenialiśmy ich walory. Łatwo dostępne w owocach jagodowych antocyjany działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi. Regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu. Najnowsze badania mówią nawet o tym, że dieta bogata w antocyjany chroni przed Alzheimerem - mówi lekarz i plantator jagody kamczackiej, w jednej osobie - Małgorzata Jaszyk, Nutracevit.
Amerykańskie badania seniorów między 60 a 80 rokiem życia, oparte o dwudziestoletnie obserwacje diety, pokazały, że osoby, które miały w diecie wysoką zawartość antocyjanów - powyżej 16 mg na dzień - czterokrotnie rzadziej chorowały na Alzheimera.
- Podobne badania zrealizowano niedawno w Nowej Zelandii. Seniorzy, którzy spożywali więcej niż 10 mg antocyjanów dziennie mieli znacznie lepszą pamięć. Zapamiętywali o wiele więcej słów i nie mieli problemów z zapominaniem. To wszystko pokazuje jaki istotne są antocyjany w naszym odżywianiu - przekonuje ekspertka.
Najwięcej antocyjanów jest w ciemnych owocach. Czarna porzeczka, wymieńmy też czarny bez, aronia, jagoda kamczacka, borówka, śliwki. Wszystko to co jest ciemne. Antocyjany znajdziemy również w ciemnych warzywach, na przykład w bakłażanie czy w burakach. To ciekawe, że ich znalezienie na półce jest tak proste.
Od lat dietetycy przypominają o filiżance owoców jagodowych codziennie. Przynajmniej pół szklanki świeżych owoców, ale codziennie, jeżeli mamy do nich dostęp. W Polsce sezon na świeże owoce jagodowe trwa o połowy kwietnia do połowy listopada. Jagodowa sztafeta składa się z truskawek, malin, bardzo bogatej w antocyjany jagody kamczackiej, dalej borówki wysokiej, jeżyny, czerwonej i czarnej porzeczki, aronii, rokitnika, agrestu i minikiwi.
Natomiast zimą lub kiedy nie mamy takiej możliwości, pamiętajmy o przetworach. Są soki z owoców jagodowych, owoce liofilizowane czy proszkowane. Dostępność tych owoców jest przez cały rok bardzo duża.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,62%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,33 -0,50%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr