Kiszonki w sklepach- jak wybierać przetwory o wysokiej jakości?



www.sadyogrody.pl - 29 października 2020 10:19


W ostatnich latach kiszonki przeżywają swój prawdziwy renesans, dlatego warto powiedzieć o nich kilka słów. Tak jak inne przetwory kojarzone są z tradycyjnymi wyrobami. Dietetycy dodatkowo wskazują na pewne dodatkowe właściwości, których nie posiadają nawet świeże owoce i warzywa.


Przede wszystkim podkreśla się ich korzystny wpływ na zdrowie układu pokarmowego, ponieważ są naturalnymi probiotykami.

Nie każdy ma czas, siły oraz wiedzę i doświadczenie, by już od teraz rozpocząć przygodę z przygotowaniem domowych przetworów. Co wtedy? Jak zwykle się okazuje zarówno od strony wygody, jak i często od strony ekonomicznej – dobrym sposobem nabycia wysokiej jakości przetworów jest po prostu wizyta w sklepie.

Pewną obawą, która się z tym wiąże, jest to, że ich jakość nie będzie tak wysoka jak przetworów domowych. Nie jest to jednak zawsze prawdą – wystarczy zwrócić uwagę na skład w trakcie zakupów.
Do niedawna konsumentom wystarczało zapewnienie, że produkt jest stworzony zgodnie z tradycyjną recepturą, zawiera zdrowe owoce, aby uznał, że będzie on zdrowy. To zaufanie było jednak często nadwyrężane przez producentów.

Zanim wyruszymy na zakupy, musimy się sami sobie do czegoś przyznać. Kupujemy książki po okładce, zaś jedzenie po pięknym opakowaniu. Ty jesteś wyjątkiem? A czy na pewno sprawdzasz wszystkie marki produktów w supermarkecie, czy tylko te, które wyglądają najciekawiej lub które „gdzieś już widziałeś” lub poznałeś ich smak?

To właśnie etykiety pozwalają producentów przebić się przez konkurencję – nie dziwmy się zatem bogactwu wizualnych form przekazu na słoikach sklepowych przetworów, bo mają one swoją rolę i nie powinniśmy mieć tego za złe producentom.

Z drugiej strony, dzięki staraniom edukatorów żywieniowych oraz trendu czystej etykiety – konsumenci wyrażają coraz większe zainteresowanie funkcją informacyjną etykiety produktu i zwracają uwagę na szczegóły, które tak bardzo interesują dietetyków.

Na co zatem zwrócić uwagę?

Dobrej jakości przetwory:
- Zawierają dużą ilość owoców i warzyw
- Nie mają w sobie dużo cukru i słodzików (czym wcześniejsza pozycja w składzie na etykiecie produktu, tym więcej jest danego składnika w produkcie)
- Omijamy sztuczności w składzie
- Dodatkowo standardowo zwróć uwagę na datę ważności oraz na sposób pakowania, by był łatwy w przechowywaniu