Pigwa zdobywa coraz szersze grono zwolenników. Pigwa rodzi duże owoce jabłkowego lub gruszkowego kształtu. 

Właściwości pigwy

Owoce pigwy są korzystne dla ludzkiego zdrowia. Wywierają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zawierają kwasy organiczne, w tym kwas jabłkowy. Są bogactwem żelaza, potasu, miedzi, a także boru, a także zawierają witaminy B1, B2 oraz witaminę C. Pigwa jest też źródłem aminokwasów, w tym w największej ilości asparaginy, kwasu asparaginowego, alaniny, treoniny oraz glicyny.  

Największą zaletą owoców pigwy jest obecność substancji o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych, redukujących stany zapalne w organizmie.

Kiedy zbierać owoce pigwy?

Owoce pigwy dojrzewają na przełomie września i października, w zależności od odmiany. Znakiem rozpoznawczym gotowości pigwy do zbioru jest zmiana barwy skórki z zielonkawej na żółtą. Jednak najlepiej zbioru dokonać dopiero po wystąpieniu pierwszych przymrozkach, gdyż wtedy, podobnie jak aronia, owoce tracą gorycz. 

Po zbiorze pigwę najlepiej przechowywać w ciemnym pomieszczeniu, aby wzmocniła swój aromat.