Kanada: rolnicze prowincje będą miały największy problem z klimatem (raport)

Autor: PAP 15 lutego 2021 09:08

Kanada: rolnicze prowincje będą miały największy problem z klimatem (raport) Rolnicze prowincje Kanady będą najbardziej dotknięte zmianami klimatu / fot. shutterstock

Rolnicze prowincje Kanady będą najbardziej dotknięte zmianami klimatu – wynika z rządowego raportu. To jednocześnie prowincje, w których przekonanie o wpływie człowieka na globalne ocieplenie jest najsłabsze.

Raport opublikowany przez Natural Resources Canada (NRC - ministerstwo zasobów naturalnych) o regionalnych skutkach zmian klimatu wskazuje, że na kanadyjskich Preriach, czyli w trzech rolniczych prowincjach: Albercie, Manitobie i Saskatchewan, będzie pojawiać się coraz więcej skrajnych zjawisk pogodowych, zarówno suszy i pożarów, jak i powodzi. To znaczy, że sektor rolny Kanady, zatrudniający obecnie ok. 2,3 mln osób, stoi wobec dużych wyzwań. Większość z ponad 64 mln hektarów ziemi rolnej w Kanadzie to właśnie Prerie oraz południowa część prowincji Ontario.

Jak mówił cytowany przez telewizję Global News profesor Danny Blair z Uniwersytetu Winnipeg, dotychczas w prowincjach Prerii ocieplały się raczej zimy, ale należy się spodziewać zmian także w innych sezonach, "zaś susza powinna być wysoko na liście zmartwień, jeśli chodzi o rolnictwo na Preriach" - podkreślił.

Raport NRC wskazuje, że okres wegetacji się wydłuży, ale konieczne staje się dostosowanie gospodarowania wodą, kontrola szkodników i gatunków inwazyjnych. Cytowany w mediach dyrektor laboratorium analiz rolno-spożywczych Uniwersytetu Dalhousie dr Sylvain Charlebois, który jest współautorem dorocznego raportu o cenach żywności, podkreślał, że "zmiany klimatu są tym dla rolnictwa, czym pandemia dla sprzedaży detalicznej".

Według badania Uniwersytetu Montrealskiego trzy czwarte Kanadyjczyków zdaje sobie sprawę z ocieplenia klimatu. Jednak z danych zbieranych między 2011 a 2018 r. wynika, że to właśnie w rolniczych Albercie i Saskatchewan, a w mniejszym stopniu także w Manitobie, najniższy jest odsetek tych, którzy wierzą, że ocieplenie klimatu jest faktem. W prawie całej Albercie oraz w południowych częściach Saskatchewan i w Manitobie ok. 60 proc. mieszkańców - ponad 20 pkt proc. poniżej średniej kanadyjskiej - podziela te obawy. Również w rolniczych prowincjach nieco ponad 30 proc. ankietowanych wierzy, że ocieplanie się klimatu spowodowane jest przynajmniej częściowo działalnością człowieka (60 proc. to kanadyjska średnia). W Albercie i południowych częściach Saskatchewan i Manitoby tylko ok. 50 proc. mieszkańców, czyli ponad 10 pkt proc. poniżej średniej krajowej, sądzi, że zmiany klimatu dotkną ich bezpośrednio w ciągu najbliższych 10 lat.

Według raportu rządowych naukowców z 2019 r., "Canada's Changing Climate Report" (Raport o zmieniającym się klimacie Kanady), do końca XXI w. w Kanadzie średnie temperatury mogą wzrosnąć nawet o 6,4 st. C, a cieplejszy klimat oznaczać będzie więcej gwałtownych zjawisk atmosferycznych. Zmniejszy się też dostępność wody pitnej, ponieważ opady w okresach o dodatnich temperaturach spływają do rzek i oceanów i nie są zatrzymywane - jak te zimą - w postaci śniegu i lodu. Raport przewiduje np., że do końca XXI w. lodowce w zachodniej Kanadzie zmniejszą się o 74-96 proc. Właśnie utrata powierzchni pokrytych śniegiem i lodem, co skutkuje zmniejszaniem efektu albedo, czyli odbijania promieni słonecznych, jest przyczyną szybszego ocieplania się klimatu w Kanadzie.

W publikowanym co roku w grudniu raporcie o cenach żywności, przygotowywanym od 11 lat przez Uniwersytet Guelph i Uniwersytet Dalhousie, do których obecnie dołączyły Uniwersytet Saskatchewan i Uniwersytet Kolumbii Brytyjskiej, już rok temu wskazywano, że zmiany klimatu podnoszą rachunki za żywność. W edycji z grudnia ub.r. napisano, że wśród czynników najbardziej wpływających na ceny żywności będą skutki pandemii i zmiany klimatu, a w Kanadzie średni wzrost cen żywności wyniesie w 2021 r. ok. 3-5 proc.

"Odporność na wysokie ceny żywności wymaga większego samodzielnego gotowania, więcej dyscypliny i więcej samodzielnego szukania" - mówił Charlebois. W raporcie cytowane są badania Uniwersytetu Guelph, według którego 60 proc. Kanadyjczyków z powodu pandemii przygotowywało więcej posiłków z produktów nieprzetworzonych, a 70 proc. spędziło więcej czasu w kuchni.

Jednocześnie raport odnotował wpływ pandemii na inne obyczaje: "jeden na pięciu Kanadyjczyków zaczął uprawiać przydomowy ogródek, a dwie trzecie z nowych ogrodników wskazywało na wpływ Covid-19", zaś decyzje Kanadyjczyków są powiązane z rosnącymi obawami o stabilność dostaw żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.