
- Dzięki niemieckim naukowcom pojawił się kolejny powód, by regularnie sięgać po jabłka. Zdaniem badaczy zawarte w tych owocach substancje mogą mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, a także chronić przed chorobą Alzheimera i demencją - informuje Radio Opole.
Ten dobroczynny wpływ na mózg mają zawarte w jabłkach fitoskładniki. Stymulują one powstawanie nowych neuronów w procesie neurogenezy, a to z kolei może zwiększyć zdolności uczenia się i zapamiętywania.
Szczególnie istotne w tym procesie okazały się dwa związki – kwercetyna znajdująca się w skórce jabłka i kwas dihydroksybezoesowy (DHBA) zawarty w miąższu. W trakcie badania nie stwierdzono, że proces neurogenezy wspiera sok jabłkowy, co sugeruje, że korzyści może przynieść jedynie spożywanie świeżych owoców.
"Jest takie powiedzenie: jedno jabłko dziennie, trzyma lekarzy z dala ode mnie. Nasze badania wskazują, że w tym aforyzmie jest dużo prawdy. W naszych badaniach wykazaliśmy bowiem, że jabłka zawierają związki proneurogenne zarówno w skórce, jak i w miąższu" – komentują na łamach "Stem Cell Reports" eksperci z Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych.
Więcej na ten temat w Radiu Opole.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,75 -0,26%
GBP
5,34 -0,10%
USD
4,35 -0,51%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr