Jedzenie jabłek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera



Radio Opole - 16 lutego 2021 11:33


- Dzięki niemieckim naukowcom pojawił się kolejny powód, by regularnie sięgać po jabłka. Zdaniem badaczy zawarte w tych owocach substancje mogą mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, a także chronić przed chorobą Alzheimera i demencją - informuje Radio Opole.

Ten dobroczynny wpływ na mózg mają zawarte w jabłkach fitoskładniki. Stymulują one powstawanie nowych neuronów w procesie neurogenezy, a to z kolei może zwiększyć zdolności uczenia się i zapamiętywania.

Szczególnie istotne w tym procesie okazały się dwa związki – kwercetyna znajdująca się w skórce jabłka i kwas dihydroksybezoesowy (DHBA) zawarty w miąższu. W trakcie badania nie stwierdzono, że proces neurogenezy wspiera sok jabłkowy, co sugeruje, że korzyści może przynieść jedynie spożywanie świeżych owoców.

"Jest takie powiedzenie: jedno jabłko dziennie, trzyma lekarzy z dala ode mnie. Nasze badania wskazują, że w tym aforyzmie jest dużo prawdy. W naszych badaniach wykazaliśmy bowiem, że jabłka zawierają związki proneurogenne zarówno w skórce, jak i w miąższu" – komentują na łamach "Stem Cell Reports" eksperci z Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych.

 

Więcej na ten temat w Radiu Opole.