Jedne z najzdrowszych na świecie. Co daje jedzenie orzechów włoskich?

Autor: SadyOgrody.pl 24 stycznia 2023 08:33

Jedne z najzdrowszych na świecie. Co daje jedzenie orzechów włoskich? Mimo, iż orzechy włoskie posiadają ok 60 proc. tłuszczu, to w niedużych ilościach warto często po nie sięgać. / fot. shutterstok

Orzechy włoskie uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Jakie mają wartości odżywcze? Kto nie może ich spożywać? Zobaczcie sami.

Orzechy włoskie - kiedy sadzić i jak uprawiać?

Orzech włoski rozpoczyna wegetację najpóźniej ze znanych i uprawianych w naszym klimacie gatunków sadowniczych, ale pomimo tego, jakiekolwiek szkody spowodowane niską temperaturą pozbawiają plantatorów plonu – kwiaty przemarzają przy spadku temperatury -1 do -2 st. C. Kwitnienie orzecha włoskiego trwa zwykle 2-3 tygodnie, ale w niesprzyjających warunkach, m.in. w okresach deszczowej pogody, może przedłużyć się nawet do 10 tygodni. Orzech włoski jest gatunkiem światłolubnym.

Odmiany szczepione wchodzą w okres owocowania w 3- 5 roku po posadzeniu. Podczas hodowli poszukuje się odmian o dużych rozmiarach orzechów, z miękką i jasną skorupą, dobrze wypełnionych przez jądro, plennych oraz wytrzymałych na mróz i choroby.

Orzechy włoskie - wartości odżywcze i składniki

Mimo, iż orzechy włoskie posiadają ok 60 proc. tłuszczu, to w niedużych ilościach warto często po nie sięgać. To ona są bowiem bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których posiadają aż 40 proc.

W 100 gramach orzechów włoskich znajdziemy aż niemal 7 gramów błonnika, co stanowi około 1/3 dziennego zapotrzebowania na nie. Ponadto około 65 proc. masy wspomnianych orzechów stanowi tłuszcz. W tym nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3, tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu człowieka. W orzechach włoskich widoczna jest dobra proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 3 oraz omega 5 (1:4), co czyni je jeszcze zdrowszymi.

W stosunku do orzechów laskowych, pistacji czy arachidowych orzech włoski zawiera szczególnie duże ilości dobroczynnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Ile dziennie jeść orzechów włoskich?

30 gramowa porcja orzechów dziennie zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Ponadto codzienne spożywanie orzechów włoskich pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. 

Orzechy włoskie w diecie - z czym je jeść?

Wprowadzenie takich orzechów do codziennego jadłospisu nie jest trudne ponieważ można je z powodzeniem dodawać do znacznej liczby dań. Czy to sałatki, kanapki, sosy, płatki śniadaniowe czy też słodkie desery. 

Orzechy włoskie są nie tylko idealną przekąską w trakcie nauki, ale sprawdzają się także jako dodatek do lodów, muesli albo owsianki. Skutecznie urozmaicą także sałatki, np. popularna surówka Colesław zyska nowy, zaskakujący smak, jeśli dodamy do niej ananasa i orzechy włoskie.

Ile kalorii mają orzechy włoskie?

Orzechy włoskie warto też traktować je jako przekąskę, gdy dopadnie nas „trudna” chwila w ciągu dnia. Ich garść waży jedynie 30 gramów. Ilość ta stanowi odżywczą oraz sycącą przekąskę dostarczającą Nam ok. 200 kcal. Podobną liczbę kalorii dostarcza czekoladowy batonik, który już nie jest tak zdrowym rozwiązaniem, bowiem to orzechy włoskie posiadają pokaźne wartości odżywcze.

Orzechy włoskie - przeciwwskazania. Kto nie powinien ich jeść?

Orzechów włoskich powinny przede wszystkim osoby uczulone na orzechy. Nie powinny spożywać ich osoby z kamicą nerkową, zapaleniem trzustki oraz po operacji woreczka żółciowego. Z jedzenia orzechów muszą również zrezygnować osoby chore na uchyłkowatość jelit. 

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Warto pamiętać, że orzechy łatwo się psują, dlatego lepiej kupować je w łupinach i samemu obierać. Tak obrane orzechy powinno się przechowywać w szczelnym, szklanym słoju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI