
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przeprowadził badania podsumowujące spożycie warzyw i owoców w 2021 roku. Znacząco wzrosła świadomość ich prozdrowotnej roli. Do najczęściej spożywanych owoców należą jabłka i truskawki.
Najpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka i truskawki. Co najmniej 90% mieszkańców naszego kraju w sezonie próbowało także czereśni, gruszek i malin. Wśród najpopularniejszych owoców są także wiśnie, borówki, czerwone i czarne porzeczki, aronia.
49% Polaków w sezonie co najmniej raz w tygodniu je śliwki, 34% borówkę, 30% wiśnie. 25% badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę. Największy spadek zanotowały śliwki (6 p.p.).
Analizując zmiany deklaracji konsumpcji najpopularniejszych gatunków owoców widać, że najbardziej stabilną pozycję mają: jabłka, truskawki, borówka oraz aronia i jej przetwory. Zmiany dla większości gatunków oscylują wokół ok. 3%.
- W 2021 roku ponad połowa Polaków zadeklarowała, że sięgnęła po niektóre gatunki częściej niż w latach poprzednich. Niestety jemy wciąż zbyt mało owoców i warzyw. Warto podkreślić, że dużo się w tym obszarze zmienia na lepsze. Smak stał się w pandemii kluczową korzyścią konsumencką z jedzenia owoców i warzyw. Warto zaznaczyć, nie odbywa się to kosztem percepcji zdrowotnych, wręcz przeciwnie, one cały czas rosną. Polacy są coraz bardziej świadomi znaczenia konsumpcji owoców i warzyw w budowaniu odporności i zdrowym odżywianiu - mówi Urszula Krassowska, Managing Director Public Division w Kantar.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,48 -0,42%
GBP
5,42 -0,09%
USD
4,30 -0,52%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr