
Zarówno jabłka, jak i gruszki są owocami zdrowymi i łatwo dostępnymi. Udowadniamy, że warto jeść oba gatunki owoców.
Gruszki są owocami bardzo popularnymi i lubianymi przez konsumentów. Są to owoce bardzo zdrowe - są źródłem błonnika, minerałów oraz wielu witamin m.in. A, C, E i witamin z grupy B. Ponadto są źródłem kwasu foliowego który jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko. Są bogate w wapno, fosfor, jod, bor, magnez, potas i żelazo.
Zobacz: Najlepsze odmiany gruszek. Jakie są polecane?
Owoce im bardziej dojrzałe, tym mają więcej węglowodanów dlatego lepiej wybierać owoce twardsze. Co istotne to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych składników dlatego najlepiej spożywać ją w całości, nie obierając ze skórki.
Gruszki dzięki zawartości boru mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Smaczne owoce poprawiają pamięć i koncentracje. Gruszki mają pozytywne działanie w walce z wysokim ciśnieniem, chronią przed udarem i wspomagają pracę serca. Zapobiegają zaparciom i biegunkom. Gruszki wspierają działania szarych komórek i tarczycy.
Gruszki mają również pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie wykazali, że w przypadku osób, które codziennie spożywają gruszkę, ryzyko nadwagi jest o 35 proc. niższe. Dodatkowo dieta tych osób jest lepiej zbilansowana. Specjaliści namawiają do włączenia tego owocu do codziennej diety np. jako przekąskę, ze względu na wysoką zawartość błonnika
Gruszki choć bardzo zdrowe nie są polecane w nadmiarze dla diabetyków ze względu na zawartość cukrów prostych. Diabetycy powinni spożywać gruszki w całości ze skórką w połączeniu ze źródłem białka i tłuszczu. Ponadto gruszek nie powinny spożywać osoby na diecie niskobłonnikowej i zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego.
Jabłka są niezwykle różnorodne, więc dokładne wartości energetyczne, odżywcze i zawartość składników istotnych dla zdrowia mogą się nieco różnić w zależności od odmiany, pory roku, dojrzałości, warunków uprawy itd. Największą część masy jabłka, bo aż ok. 85%, stanowi woda. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 25 gramów węglowodanów, z czego ok. 4 g pochodzi z błonnika, który spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Dzięki temu spożywanie jabłek nie powoduje tak szybkiego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Zawartość błonnika sprawia, też że po zjedzenia jabłka czujemy się syci. Co jeszcze kryje się w jabłku? Między innymi witaminy A i C, przeciwutleniacze, potas, wapń i magnez.
Jabłka należą do grupy owoców, które mają średnią zawartość cukru. Jedno, średniej wielkości jabłko ma około 18,9g cukru. Nieco mniej cukru ma gruszka - owoc średniej wielkości ma około 17g. Jednak błonnik zawarty zarówno w jabłkach, jak i gruszkach zmniejsza wchłanianie cukru.
Jeśli chodzi o kaloryczność jabłka i gruszki są równie mało kaloryczne. Porcja 100g jabłka ma 52 kcal, zaś gruszki 57 kcal.
Jak mówi znane przysłowie "an apple a day keeps the doctor away" (jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka). Dotyczy to każdej jednej odmiany jabłek, ale również gruszek. Oprócz wartości odżywczych i zdrowotnych jabłka i gruszki są również bardzo smaczne, a także małokaloryczne. Są to owoce łatwo dostępne dlatego warto po nie sięgać każdego dnia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,38%
GBP
5,35 -0,34%
USD
4,33 -0,24%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr