
W Instytucie Ogrodnictwa - PIB prowadzono ocenę produktów "eko" z takich owoców, jak porzeczka czarna i aronia.
W raporcie z tych badań wskazano, że:
- przetwórstwo żywności ekologicznej uzupełnia ofertę rynkową produktów ekologicznych;
- przetwarzanie stanowi coraz ważniejszy czynnik optymalizujący efektywność ekonomiczną produkcji.
Badania prowadzone w ostatnich latach z udziałem konsumentów wykazały, że wśród produktów ekologicznych najwyżej ocenili oni rozwój asortymentu na rynku warzyw, owoców oraz przetworów zbożowych.
Konsumpcja soków ekologicznych staje się dla konsumentów formą naturalnej suplementacji, na przykład wspomaga zapobieganie przeziębieniom.
Szczególnie perspektywiczne są surowce tradycyjnie kojarzone z bogactwem substancji prozdrowotnych jak porzeczka, aronia czy
malina‼️
Soki owocowe i warzywne uznawane są za produkty o wysokiej gęstości odżywczej i w całym świecie są zalecane w ramach promocji spożycia owoców i warzyw (jedna z pięciu porcji).
Produkty soki z czarnej porzeczki zawierają liczne #mikroskładniki tj. bor, miedź, żelazo, mangan, cynk.
Na szczególną uwagę zasługuje mangan, który utrzymuje zdrowe kości i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
"
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr