×

Subskrybuj newsletter
sadyogrody.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Im młodsze ziemniaki tym więcej mają w sobie cennych składników

Autor: www.sadyogrody.pl 06 sierpnia 2020 13:56

Im młodsze ziemniaki tym więcej mają w sobie cennych składników Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń/fot. pixabay.com

Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń. Są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co jeszcze skrywają w sobie młode ziemniaki?

Mają niewielki rozmiar i cieniutką skórkę, są delikatniejsze i słodsze w smaku od późniejszych ziemniaków. Podobnie jak jesienne odmiany, mają szerokie zastosowanie kulinarne oraz doskonale wpisują się w zdrową, zbilansowaną dietę, dostarczając ważnych składników odżywczych, deficytowych w określonych porach roku.

Dzięki cienkiej skórce zachowają więcej witamin. Im młodsze ziemniaki, tym więcej mają w sobie cennych składników. Dodatkowo gotowanie ze skórką sprawia, że ich bulwy zachowują praktycznie większość potasu i witaminy C. Poza tym są dobrym źródłem witaminy B6, odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także wielu istotnych dla nas pierwiastków, takich jak sód, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor i jod.

W porównaniu do późniejszych odmian,te młode zawierają więcej wody w stosunku do skrobi, co oznacza, że są mniej kaloryczne– 100 g młodych ziemniaków zawiera około 50 kcal, natomiast 100g jesiennych- około 80 kcal.

Ponadto młode ziemniaki bogate są w błonnik, wspierający trawienie i walkę z nadwagą, a także magnez, który łagodzi stany zmęczenia i stres. Zawierają także przeciwutleniacze i wykazują zdolność niszczenia wolnych rodników. Mają również silne właściwości zasadotwórcze, co pozwala na lepsze regulowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Szczególnie w przypadku osób spożywających większe ilości mięsa istnieje zagrożenie wystąpienia zakwaszenia organizmu, które niesie za sobą ryzyko przewlekłego zmęczenia, zaparć i biegunek, podatności na choroby, osłabienia i inne dolegliwości. Ziemniaki pozwalają temu zapobiegać.

- Korzystajmy z młodych polskich ziemniaków, dopóki są dostępne na rynku. Spożywając je często, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory mineralne w naszym organizmie. Młode ziemniaki są źródłem energii i białka oraz cennych witamin i składników mineralnych. Ponadto należą do produktów niskokalorycznych i nie tuczą.  Ziemniaki młode są warzywem lekkostrawnym. Dzięki błonnikowi ułatwiają trawienie, a zawarte w nich składniki odżywcze są łatwo przyswajalne– podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia.

Sezon na warzywa w pełni, a to oznacza, że jeszcze przez jakiś czas możemy się cieszyć smakiem i wartościami młodych, krajowych ziemniaków.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Sady Ogrody - Google News Obserwuj nas w Google News

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI