GUS: w 2019 r. zjedliśmy mniej ziemniaków i chleba, więcej owoców

Autor: PAP 17 sierpnia 2020 09:32

GUS: w 2019 r. zjedliśmy mniej ziemniaków i chleba, więcej owoców W 2019 r. wzrosła konsumpcja owoców/ fot. pixabay

W 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim zmniejszyło się spożycie pieczywa, cukru, warzyw, w tym ziemniaków. Wzrosła natomiast konsumpcja makaronów, serów, twarogów i owoców - wynika z raportu GUS "Rolnictwo 2019".

W 2019 r. według wyników badania budżetów gospodarstw domowych w porównaniu z 2018 r. utrzymała się tendencja spadkowa spożycia w gospodarstwach domowych (bez spożycia w placówkach gastronomicznych) wielu podstawowych produktów żywnościowych w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwie domowym.

Zmniejszyło się ilościowo spożycie: pieczywa (o 5,4 proc.), cukru (o 4,9 proc.), warzyw (o 3,9 proc.) w tym ziemniaków (o 7,4 proc.), ryb i owoców morza (o 3,6 proc.), mleka (o 2,4 proc.), mięsa (o 2,3 proc.), produktów zbożowych (o 2,2 proc.), olejów i tłuszczów (o 1,9 proc.) w tym tłuszczów roślinnych (o 6,8 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 1,5 proc.). Wzrosło natomiast spożycie makaronów i produktów makaronowych (o 5,3 proc.), serów i twarogów (o 2,3 proc.) i owoców (o 1,1 proc.).

Jak zaznaczył GUS, spożycie podstawowych produktów żywnościowych związane jest z poziomem podaży produktów rolnych, ich cenami na rynku krajowym i poziomem zamożności ludności. Na poziom spożycia żywności wpływają również dostępność produktów związana z miejscem zamieszkania oraz zmieniające się nawyki żywieniowe.

Przeciętnie w ciągu całego omawianego roku spożycie na 1 osobę wyniosło: 91,3 kg warzyw wobec 95,0 kg przed rokiem i 61 kg mięsa wobec 76,9 kg w 2018 r.

Gospodarstwa domowe na terenach wiejskich mają nieco inny model żywienia niż w miastach. Przeciętnie w ciągu ub. r. w gospodarstwach domowych rolników 1 osoba ilościowo spożyła ogółem więcej warzyw i mięsa niż 1 mieszkaniec miasta. Ponadto pieczywa - 44,2 kg (wobec ogółem - 35,8 kg) i mleka - 37,6 kg (wobec ogółem - 34,4 kg).

Wydatki poniesione na żywność i napoje bezalkoholowe stanowiły ok. 25 proc. wszystkich wydatków poniesionych miesięcznie na 1 osobę w gospodarstwie domowym.

W 2019 r. laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przetestowały ogółem 87 702 próbek wszystkich środków spożywczych (wobec 81938 w 2018 r.), z których 2,7 proc. próbek nie spełniało wymagań jakości (w 2018 r. było to 3 proc.) Najmniej próbek z wykrytymi nieprawidłowościami (1,2 proc.) stwierdzono w woj. małopolskim a najwięcej (7,1 proc.) w woj. zachodniopomorskim.

Według raportu GUS, poziom zanieczyszczenia produktów żywnościowych kształtował się w opisywanym roku na nadal niskim poziomie. Ze wszystkich rodzajów zanieczyszczeń we wszystkich pobranych próbkach najwięcej było zanieczyszczeń mikrobiologicznych (1,6 proc.).

Jak wskazał GUS na podstawie badań przeprowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności. O dokonaniu wyboru towaru i zakupie ulubionych produktów decyduje przede wszystkim smak (58 proc.), cena (53 proc.) i zawartość składników odżywczych (53 proc.). Kupujący produkty żywnościowe najbardziej obawiają się pozostałości antybiotyków i sterydów w mięsie oraz konserwantów i dodatków. Pozostałości pestycydów wzbudzają obawy zakupu u prawie 25 proc. Polaków. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.